„Domnul primar sã meargã cu un steag alb…”, este sugestia consilierului local de la Petrosani, Mihai Barbu, în ceea ce priveste relatia localitãtii cu celelalte orase înfrãtite din Europa. Municipalitatea de la Petrosani este înfrãtitã cu mai multe localitãti din Europa. Cea mai strânsã colaborare este însã cu membrii comunitãtii maghiare din Varpalota. Anual, au loc mai multe proiecte comune. Consilierii locali de la Petrosani au aprobat, în cadrul sedintei ordinare, programul comun pe anul 2017 încheiat între orasele înfrãtite Petrosani si Várpalota. Proiectul de hotãrâre a dus însã la discutii aprinse în Consiliul Local.

“Ni se prezintã de fiecare datã programul Petrosani-Varpalota. As vrea sã întreb de ce nu ni se prezintã si pentru celelalte localitãti cu care Petrosaniul este înfrãtit? De ce mergem numai într-o singurã directie, dar mai sunt orase din Suedia, Italia, Bulgaria cu care ne aflãm într-un punct mort. Cred cã la urmãtoarea sedintã ar trebui sã ni se propunã o reînviere a relatiilor în cauzã”, a spus Mihai Barbu, consilier local ALDE Petrosani. Înfrãtirea cu orasul Varpalota din Ungaria este cea mai strânsã. Existã însã si alte localitãti înfrãtite unde colaborarea functioneazã, însã putin mai greu.

“Se prezintã proiectul pentru Varpalota deoarece aceastã înfrãtire functioneazã. Noi am trimis invitatii pentru toate orasele înfrãtite, inclusiv pentru Zilele Orasului, si în Italia, Suedia, Bulgaria, dar nu participã. În momentul în care noi lansãm o invitatie, suntem deschisi sã îi primim”, au spus reprezentantii Serviciului de Relatii Externe.

Consilierul local Mihai Barbu a spus, în spirit de glumã, cã primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi ar trebui sã meargã cu un steag alb în localitãtile înfrãtite pentru a reînnoda relatiile.

“Ideea ar fi sã folosim si înfrãtirile care s-au realizat anii trecuti si care nu s-au fructificat. Ar trebui deschis parteneriatul cu Franta. Cred cã dacã l-am ruga pe domnul primar sã meargã cu un steag alb la respectivele localitãti, s-ar relua relatiile. Probabil nu am fost reprezentati la un nivel corespunzãtor. Nu cred cã l-ar refuza cineva pe domnul primar dacã ar fi fatã în fatã”, a mai spus consilierul Mihai Barbu.

Consilierul local PNL, Valeriu Butulescu, a explicat care sunt motivele pentru care parteneriatul de înfrãtire cu Varpalota este mai strâns.

“As vrea sã spun cã relatia cu Varpalota e specialã si ea poate fi explicatã prin faptul cã sunt 25 de ani de când judetul Hunedoara s-a înfrãtit cu judetul Vass. Am fost al doilea judet din România care am aderat la Adunarea Regiunilor Europene. Aceastã relatie e specialã si prin faptul cã un procent important din comunitatea Petrosaniului este de etnie maghiarã si functioneazã. De regulã functioneazã parteneriatele care sunt în tãri limitrofe”, a spus Valeriu Butulescu, consilier local PNL.

Claudiu Cornea a subliniat cã o eventualã deplasare în alte localitãti înfrãtite aflate la mare distantã ar genera alte discutii în consiliul local.

“În toamna acestui an, cei de la Bansko si Ponte nelle Alpi au fost la Petrosani pe un proiect finantat pe fonduri europene, ceea ce înseamnã cã si înfrãtirea cu aceste douã orase functioneazã. Pe de altã parte, dacã am fi avut un program asemãnãtor, cu cel pe care îl aprobãm, cu cei din Suedia sau Bansko ati fi spus cã se cheltuie prea multi bani. Pânã în Suedia sunt 1600 de km pe aer. S-ar putea ca nici asa sã nu fie bine”, a replicat Claudiu Cornea, consilier local PNL.

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, sustine cã si celelalte parteneriate functioneazã, însã la un nivel mai redus fatã de cel cu Varpalota. Tocmai în acest sens, în toamna acestui an la Petrosani va avea loc un congres al vânãtorilor de munte, organizat de cei din Ponte nelle Alpi.

“Noi am invitat pe toatã lumea la proiectul care s-a derulat pe fonduri europene. S-a tinut în oras, toatã lumea a fost. Cei de la Ponte nelle Alpi vor avea la Petrosani un congres european al vânãtorilor de munte care se datoreazã celor de la Casa Pollicino. Au avut de ales între douã locatii: Paris si Petrosani, si s-a ales Petrosaniul. Relatia cu Ponte nelle Alpi functioneazã, însã e o problemã cu primarul de acolo care nu este foarte deschis la aceste lucruri, dar relatia noastrã cu ei este foarte bunã”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

1-1

Consilierii locali au venit si cu o altã propunere. Aceea ca municipiul Petrosani sã se înfrãteascã cu localitatea Limoge din Franta. “Noi am fost vara trecutã într-un numãr de tãri în schimbul de experientã din domeniul didacticii prescolare si în Franta am fost la Limoge, la un prieten al domnului Barbu. Domnul primar de la Limoge îsi doreste foarte mult sã vinã la Petrosani si cred cã prin relatiile deja le-am stabilit, am putea sã facem o înfrãtire cu Franta si cred cã ar fi o idee creativã si mai ales cã deja avem niste activitãti”, a spus Lucia Muntean, consilier local PNL. Municipiul Petrosani este înfrãtit cu Varpalota din Ungaria din anul 1998. Relatia de prietenie dintre cele douã orase a fost, de-a lungul anilor, beneficã pentru cetãtenii ambelor localitãti, în fiecare an, organizându-se tabere pe bazã de reciprocitate pentru elevii din scolile generale. Astfel, în fiecare an, elevii cu rezultate bune la învãtãturã, pot merge la Varpalota, iar elevii din Varpalota, în aceeasi perioadã, vin în tabãrã la Petrosani. De asemenea, relatiile de prietenie dintre institutiile celor douã localitãti se manifestã pe diferite planuri, prin vizite oficiale, prin diverse expozitii si târguri la care participã reprezentanti ale ambelor localitãti, de-a lungul timpului, prin bunele relatii de colaborare obtinându-se schimbul intercultural. Nova Zagora, Bulgaria este o altã localitate înfrãtitã cu municipiul Petrosani, iar parteneriatul a fost semnat în anul 2003. Ponte nelle Alpi, Italia, este un oras italian ce numãrã în jur de 8.500 locuitori. Orasul face parte din provincia Belluno din regiunea Veneto, aflându-se la o distantã de 80 km de Venetia. Prin legãturile create între cele douã orase, în anul 2002, ia fiintã, la Petrosani, „Asociatia Comitato Pollicino – un surâs pentru copiii din România” al cãrei obiectiv principal, încã de la început, a fost construirea unui edificiu care sã gãzduiascã copiii cu probleme speciale. În august 2005 se încep lucrãrile la Casa Pollicino, iar peste doi ani încep lucrãrile de instalatii si finisaje care au fost efectuate în special prin contributia grupurilor de voluntari din zona Belluno.Casa Pollicino reprezintã si astãzi o razã de sperantã atât pentru copiii cu probleme speciale cât si pentru pãrintii acestora, aici fiind mereu întâmpinati de surâsul personalului, care, în practicarea meseriei, îmbinã profesionalismul cu blândetea, oferindu-le copiilor ce le trec pragul,un mediu linistit, în care sã se poatã dezvolta.

Prin Hotãrârea de Consiliu Local 90/21.09.2000 s-a aprobat înfrãtirea între municipiile Petrosani si Ponte nelle Alpi, iar înfrãtirea oficialã a avut loc, în cadru festiv, cu participarea reprezentantilor autoritãtilor locale implicate, în 13.11.2003, la Ponte nelle Alpi. Parteneriatul de înfrãtire dintre municipiul Petrosani si Bansko Bulgaria a fost semnat în anul 2008, iar acordul dintre municipiul Petrosani si Smedjebacken, Suedia a avut loc, în cadru festiv, cu participarea reprezentantilor autoritãtilor locale implicate, în 03.03.2010, la Petrosani.

Monika BACIU