Pe 2 septembrie 1982, presedintele – primsecretar – dictator al Romaniei, Nicolae Ceausescu (avea pe atunci 64 de ani) sosea la Petrosani, în cea de-a sasea „vizitã de lucru”, de la instalarea sa în fruntea statului român în 1965.

Plecase de fapt într-un turneu de astfel de vizite în tarã prin mai multe judete, startul fiind dat în Valea Jiului, acolo unde în urmã cu câtiva ani fusese fãcut „Miner de Onoare”. Practic, conform zicalei „frica pãzeste via”, Ceausescu revine a treia oarã de la momentul grevei din august 1977. Mai fusese în noiembrie 1977 si august 1979. Asadar, dupã trei ani  de la ultima descindere în Valea Jiului, era timpul sã ia din nou pulsul vechi „vetre de muncitori”.

Gluma nesãratã

Presedintele – dictator Nicolae Ceausescu soseste la Petrosani la bordul elicopterului ce aterizeazã pe gazonul stadionului „Jiul”, dat în folosintã de numai o lunã. Coloana a demarat în trombã spre zona primãrie, unde muritorii de rând asteptau de ore bune apartia „celui mai iubit fiu al poporului”.

La ora aceea în plan fotbalistic, Jiul se afla în Divizia „A”, jucând deja patru etape din sezonul 1982-1983: 0-1 la Chimia Rm. Vâlcea, 0-0 acasã cu Politehnica Iasi (11 august, primul meci oficial pe noul stadion, cu 10.000 de spectatori în tribune!), 1-2 la Steaua, 1-1 la F.C. (Farul) Constanta si înainte cu cinci zile de sosirea dictatorului, 1-1 acasã cu Corvinul Hunedoara. Jiul ocupa locul 10 cu 5 puncte ( din 18 echipe), la cinci puncte distantã de liderul de atunci, Sportul Studentesc Bucuresti.

Jiul îi avea atunci pe Ladislau Vlad (antrenor), pe Cavai, Grigore Petre, Puiu Rusu, Mache Vizitiu, Sumulanschi, Nelu Varga, Bãlutã sau Sãlãgean în componentã, jucãtori de valoare. Ceauseascu, omul care se pricepea la toate, strecoarã în discursul sãu o glumã, nu prea gustatã de miile de oameni care îi ascultau vorbele, sub balconul Casei de Culturã a Sindicatelor din Petrosani: „Acum, stimati tovarãsi, aveti stadion, dar n-aveti echipã!” Bine cã-i avea el pe ãia de la F.C. Olt Scornicesti, pe care îi duseserã ciracii lui pânã în Divizia „A”, dintr-o modestã echipã de Divizia „C”. Asa cum era, Jiul Petrosani a încheiat acel sezon pe locul p în Divizia „A”.

5-1

EXEMPLUL ECHIPEI U.T.A

Legendara echipã U.T.A., multiplã campioanã, a României (acum în Liga a II-a) a pus în 2003, bazele unui Old – Boys Club, condus si în prezent de fostul juctor Gheorghe Vaczi. Un club cu un statut legal, bine definit, care organizeazã periodic întâlniri cu alte echipe de old – boys din tarã si din Ungaria, dezbateri si discutii despre istoria echipei, acest demers fiind sprijinit de Consiliul Local si Consiliul Judetean Arad. Deci, la ei se poate!

Dacã am face un inventar al numelor din Valea Jiului, care au jucat pentru Jiul Petrosani, ar iesi un lot fãrã probleme: Ghitan – Ben. Popescu, Irina, Kalai, D.Militaru, Tudorache, Ceacusta, Ov. Dodu, Rico Cristea, Fl. Stoica, H. Popa, Dacian Vizitiu, Albeanu, N. Stoian, Szoradi, Izsak, Kanduth, Petraru, Cioarã, Sedecaru, Henzel, lasconi, Cr. Florescu, iatã nume de unde oricând s-ar putea alcãtui un 11 competitiv. Exemplul echipei U.T.A. ar putea fi de luat în seamã. Poate se face ceva pânã la finalul anului, când ar fi inaugurarea sãlii de sport a C.S.S.P.

A consemnat GENU TUTU