În România 14 proiecte privind deseurile menajere au fost finantate integral de Uniunea Europeanã. Doar douã din acestea sunt functionale. La nivel national, existã 34 de depozite conforme pentru depozitarea deseurilor.

Potrivit datelor de la Ministerul Mediului la nivelul judetului Hunedoara nu existã un depozit de acest gen. În plus, tot judetul Hunedoara face parte din categoria celor 12 judete unde sistemul nu este functional.

“În privinta depozitelor de deseuri municipale conforme la nivelul întregii tãri situatia la finalul lunii august 2916 era de 34 depozite conforme (în cazul judetelor Arad, Arges, Bacãu, Brasov, Brãila, Buzãu, Bihor, Bistrita-Nãsãud, Dolj, GalatI, Gorj, Harghita, Iasi, Ialomita, Mehedinti, Mures, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Timis, Tulcea, Vâlcea se aflã câte un depozit municipal conform, în judetele Dâmbovita, Ilfov, Prahova, Neamt, câte douã depozite municipale conforme si în judetul Constanta sunt în operare 4 depozite municipale conforme”, aratã oficialii Ministerului Mediului.

Aderarea la Uniunea Europeanã a permis dezvoltarea unor sisteme de management integrat al deseurilor în România, prin proiecte finantate la nivelul întregii tãri. Judetul Hunedoara a beneficiat de finantare din partea  UE.

“Prin POS Mediu 2007-2012, Axa 2, Domeniul de interventie 2.1 – Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor au fost finantate un numãr de 32 de proiecte în valoare de aproximativ 1,05 miliarde de euro, din care: 14 proiecte SMID au fost finantate integral din POS Mediu în cadrul perioadei de programare 2007-2013 – proiecte din judetele: Botosani, Hunedoara, Arges, Neamt, Mures, Bacãu, Sibiu, Giurgiu, Bistrita-Nãsãud, Olt, Arad, Timis, Sãlaj, Covasna. Pentru aceste proiecte infrastructura este finalizatã, douã proiecte sunt date în operare, pentru celelalte 12 proiecte delegarea serviciilor de salubritate este în diverse faze de atribuire”, mai aratã cei de la Ministerul Mediului.

Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost finalizat, dar acesta nu este operational din cauza contestatiilor care au blocat licitatia. Astfel, nu a fost desemnat operatorul care va prelua gunoiul din localitãtile judetului Hunedoara.

Monika BACIU