Complexul Energeic Hunedoara nu este în insolventã, iar liderii minerilor cred cã banii din conturi le ajung acum sã plãteascã la timp salariile.
Au vândut energie la un pret bun, acum când a fost criza energeticã la nivel national si, tocmai de aceea, vor sã cearã la Bruxelles un rãspuns. „Asteptãm motivarea, ca sã vedem care sunt motivele pentru care nu s-a intrat în insolventã, dupã care am discutat cu Ion Popescu de la Confederatia Meridian si vom face demersuri comune la Bruxelles pentru a gãsi o rezolvare si pentru huila energeticã. Asa cum se gãseste ajutorul de stat tip SIEG, asa sã se gãseascã si pentru huilã. Altfel nu are rost sã ne mai facem sperante”, spune Ion Ciubotaru, vicepresedinte al Sindicatului Muntele.
Minerii nu au cu ce lucra si materialele primite ajung de la o zi la alta. Nimeni nu le spune exact ce îi asteaptã si fiecare unitate minierã merge din inertie. „E normal sã rãmânem fãrã bani, cã încasãrile nu mai sunt ca luna trecutã. Pretul energiei nu mai este de 600 de lei / Mwatt. Azi e 300, ieri era 200 de lei si nemaiavând încasãri nu mai sunt bani, iar asta nu stim exact unde duce automat. Trebuie sã gãsim o formulã ca statul sã dea, asa cum a promis în campania electoralã, un ajutor de stat, huila sã devinã strategicã. Dacã nu, ne pãcãlim, ne amãgim si toti ne vom duce cãtre închidere”, a conchis Ciubotaru.
Diana Mitrache