Auditul realizat de Curtea de Conturi la Ministerul Economiei si a companiilor sale a scos la inveala sume ametioare cheltuite nejustificat, deturnare de fonduri si lucrari neinregistrate in contabilitate.
Auditul arata ca S.C. Conversmin S.A., firma care se ocupa cu inchideri de mine si ecologizare, a actionat in Valea Jiului cu lucrari doar pe hartie pe bani foarte multi, in timp ce CNH era pe moarte.
Un audit asupra activitatii Ministerul Economiei si a companiilor aflate in subordine a scos la iveala nereguli grave.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) prezinta, intr-un comunicat citat de Mediafax.ro, rezultatele partiale ale auditului asupra activitatii ministerului si a companiilor aflate in subordine, audit ce a scos la iveala nereguli grave.
Auditul a urmarit identificarea tuturor disfunctionalitatilor si a persoanelor responsabile care, prin decizii privind investitii “nefundamentate, cheltuieli nejustificate sau discretionare”, au prejudiciat bugetul de stat in perioada 2009-aprilie 2012.
“In perioada iulie 2011 – aprilie 2012 fosta conducere a Ministerului Economiei nu si-a indeplinit angajamentele asumate, existand un risc major de suspendare a platilor, a reiesit din auditul dispus de actuala conducere”, se spune intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Printre neregulile constatate de multe milioane de euro si sute de milioane lei noi, au fost cele ale unor lucrari fara analize de necesare, fara estimari ale fondurilor de catre minister. Totul a fost lasat la mana antreprenorilor, ba una dintre firme ARCOM nu avea nici documente justificative privind reexportul, se arata in comunicat.
Fosta conducere a Ministerului Economiei nu a inclus “la valoarea justa” in inventar bunuri ale Electrica si Petrotrans in valoare totala de 111,3 milioane de lei. Neregulile sesizate curg…
Conversmin – deturnare de fonduri
In timp ce Compania Nationala a Huilei Petrosani nu a primit nici un leu in anul 2011, una dintre cele mai scandaloase situatii a fost constatata la Conversmin SA, societate comerciala responsabila cu inchiderea, conservarea si ecologizarea minelor. Conform auditului, Conversmin a redus patrimoniul institutiei cu 73,9 milioane de lei, prin neinregistrarea in contabilitate a unor bunuri si investitii realizate.
Curtea de Conturi a aratat ca aceasta societate a deturnat peste 80 de milioane de euro pentru refacerea a 65 de biserici, iar inspectorii Curtii de Conturi sustin ca e vorba despre deturnare de fonduri intrucat Conversmin SA nu poate cheltui bani pentru refacerea cladirilor, obiectul de activitate al acestei societati comerciale de stat fiind acela de a inchide, conserva si ecologiza mine. Curtea de Conturi mai spune ca SC Conversmin SA este obligata sa returneze catre bugetul de stat fondurile alocate refacerii celor 65 de biserici.
Pentru inchiderile de mine si ecologizari facute ”doar pe hartie”, scandalul din Gorj a fost iscat de o parte a sindicatelor si de firme contestatare. “Deja au venit primele sume pentru inchiderea de mine. Vorbim insa despre lucrari facute la cate o singura gura de mina, avand dimensiunea de cinci pe cinci. Practic, pentru acesti bani, ei doar scot ce este in subteran de un an de zile, desi mare lucru nu mai este, pun cativa pomi in jurul minei, si gata incaseaza banii. Sa nu uitam ca miliardele sunt date de o firma de-a lor, Conservmin, unde este angajata sotia lui Hoara”, declara in ianuarie 2011 sindicalistul Constantin Cretan.
”Marea praduiala” a Conversmin, la CNH
Conversmin a inceput in perioada decembrie 2008/ianuarie 2009 ”marea praduiala”, cu achizitii costisitoare pentru minele din Valea Jiului.
Sumele imense pe care Conversmin pretindea in acte ca le investeste pentru ecologizarea minelor au ramas doar pe hartie, intrucat ecologizarile miniere nu se pot verifica faptic. In realitate, aceste investitii pentru ecologizari la minele din Valea Jiului erau doar scurgeri de bani. Acestea pe langa multe altele, cu sume naucitoare, au fost sesizate in anii precedenti, dar cine sa ia masuri?
Auditul realizat de Curtea de Conturi arata alte nereguli semnalate, care se refera la neimplementarea, in 2010, a unui sistem de control intern/managerial la nivelul ministerului care sa asigure identificarea si monitorizarea riscurilor la toate nivelurile ierarhice, oganizarea necorespunzatoare a activitatii de control financiar preventiv si neauditarea intregii activitati a ministerului si a entitatilor din subordine, care nu au structura proprie de audit intern.
Ministerul Economiei precizeaza ca raportul efectuat de Curtea de Conturi a concluzionat, de asemenea, ca “sistemul functioneaza partial si sunt necesare imbunatatiri substantiale la nivelul verificarilor de management privind achizitiile publice”.
Potrivit comunicatului, pana in luna aprilie au fost realizate reverificari si corectii, pe care insa reprezentantii Directiei Generale pentru Politici Regionale le-au considerat ca fiind “incomplete si neunitare”.
Pe langa auditul Curtii de Conturi, Ministerul Economiei a inceput un alt control privind activitatea proprie si a companiilor din subordine. Auditul vizeaza perioada 2009-aprilie 2012.
Ileana Firtulescu