60% din pacientii internati la Spitalul de Urgentã Petrosani sunt din alte localitãti ale Vãii Jiului sau chiar din aceste judete, iar municipalitatea de la Petrosani sustine financiar cheltuielile de functionare.

Numai 40% din petrosãneni au beneficiat, anul trecut, de serviciile medicale ale Spitalului de Urgentã din Petrosani, în timp ce 60% din pacientii internati au fost din celelalte localitãti ale Vãii Jiului sau chiar din alte judete. Municipalitatea de la Petrosani nu mai poate sã sustinã singurã cheltuielile de functionare ale unitãtii medicale din Petrosani si astfel solicitã sprijin de la Consiliul Judetean Hunedoara. Din totalul de 17.039 de pacienti care au fost internati anul trecut la SUP, numai 6.397 au fost din Petrosani. Ceilalti au fost din celelalte localitãti ale Vãii Jiului si din alte judete.

“Spitalul de Urgentã din Petrosani nu este un spital local, ci este un spital zonal si în acest sens, noi Consiliul Local nu mai putem sã sustinem singuri cheltuielile care sunt la spitalul de urgentã si nici spitalul de urgentã nu poate sã asigure fondurile necesare din contractul cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Anul trecut, în 2016, la Spitalul de Urgentã din Petrosani au fost 17.039 de internãri la spitalizarea continuã. Din 17.039 de internãri, doar 6.397 au fost persoane din municipiul Petrosani, mai putini de jumãtate, restul au fost din Valea Jiului si restul judetului. La spitalizarea de zi a fost un total de 10.436 de internãri, din care 4.183 sunt din Petrosani, restul nu sunt din Petrosani si atunci nu mi se pare corect ca acest efort bugetar sã îl sustinã doar Consiliul Local Petrosani. Anul trecut, la spitalizarea continuã, din Aninoasa am avut 807 persoane, Lupeni – 1745 persoane,  Petrila – 3627 persoane, Uricani – 673 persoane, Vulcan – 2478 persoane, în conditiile în care si la Lupeni si la Vulcan existã spitale. Noi vrem sã îi primim pe toti, pentru cã e spital de rang superior, dar în aceste conditii Consiliul Judetean ar trebui sã ne ajute mãcar cu bani pentru cheltuielile curente”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, în ceea ce priveste spitalizãrile continue.

Nici în ceea ce priveste spitalizarea de zi situatia nu este mai diferitã. Anul trecut, numãrul pacientilor din Petrosani care au fost internati o singurã zi la SUP a fost de 4.183 dintr-un total de 10.436 de pacienti.

3-1

“La spitalizarea de zi din Aninoasa au fost 392 de persoane, Petrila – 1909 persoane, Lupeni – 1035 persoane, Uricani – 437 persoane, Vulcan – 2146 persoane. Este mai mult decât necesar ca cei de la Consiliul Judetean sã ne ajute asa cum face cu spitalul de la Deva, care este finantat 100% de CJH. Petrosaniul nu poate sã suporte toate aceste cheltuieli. Sunt sume mari. Noi pe investitii am plãtit 800 de mii de lei, iar la cheltuielile curente am plãtit 500.000 de lei. Noi am acoperit foarte putin, restul s-a acoperit din contractul cu Casa de Sãnãtate. Orice sumã ne-ar ajuta”, a mai subliniat sursa citatã.

În ceea ce priveste persoanele spitalizate la Spitalul de Urgentã din Petrosani, numãrul acestora a fost anul trecut de peste 600.

“La spitalizare continuã au fost la spitalul de Uregntã Petrosani din judetul Hunedoara – 16.427 persoane, Gorj – 339 persoane, Dolj – 36 persoane, Vâlcea – 33 persoane, Olt – 17 persoane, Cluj si Mehedinti câte 14 persoane, iar din alte judete 159 de persoane. Spitalul este obligat sã trateze pe oricine care soliticã acest lucru. Casa de Asigurãri de Sãnãtate are un contract cu spitalul, nu e defalcat de unde sunt oamenii, e pe spitalizare continuã sau de zi. E o situatie mai specialã pentru cã peste 50% nu sunt din localitate. Dacã vorbim de clinicile din orasele mari, fondurile sunt pe programe nationale, deci nu sunt suportate costurile de primãriile respective”,  a mai explicat primarul municipiului Petrosani.

În urmã cu sase ani, s-a propus ca spitalele din Lupeni si Vulcan sã treacã în subordinea Spitalului de Urgentã Petrosani, ca sectii externe, însã primarii din cele douã localitãti s-au opus vehement. Acum, una dintre solutiile pentru finantarea sistemului medical ar fi ca cele trei spitale sã formeze unul singur.  “Ar fi o solutie mult mai bunã, noi am încercat în anul 2011, dar nu s-a vrut. Spitalele din Petrila si Vulcan nu se închideau, se fãceau sectii exterioare ale spitalului. Asta ar fi solutia cea mai bunã”, a mai spus Tiberiu Iacob Ridzi. Municipalitatea de la Petrosani a alocat anul trecut, pentru partea de functionare a Spitalului de Urgentã circa 500.000 de lei. Acum, edilii cer si sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, dat fiind faptul cã unitatea medicalã din Petrosani este a doua ca mãrime din judet si asigurã asistenta medicalã pentru 60% din populatia Vãii Jiului.

Monika BACIU