Aproape 700 de tineri vin la liceele din Petrosani, din alte localititi ale Vãii Jiului, iar naveta îi arde la buzunare pe pãrinti, în conditiile în care legea spune cã abonamentele le-ar putea fi decontate.

Spre exemplu, la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani, pentru cã este cea mai bine cotatã unitate de învãtãmânt, aproape jumãtate dintre liceeni sunt navetisti. Existã, spune directorul institutiei, cel putin o familie care are 3 copii în acest liceu si costurile ajung la 500 de lei lunar, doar cu transportul, pe care nu l-au putut deconta, chiar dacã legea impune asta. Vina, spun profesorii, este împãrtitã între firma de transport ZMK, pentru cã practicã tarife care sã îi permitã supravietuirea si Consiliul Judetean Hunedoara, care le-a aprobat tarifele.

„Legea Educatiei Nationale spune cã decontarea navetei elevilor se face conform unui abonament, pe CFR sau la un operator de transport rutier, cu licentã. Avem 262 de elevi navetisti, care vin de la Uricani, Vulcan, Lupeni, Aninoasa si chiar de la Petrila, la liceul nostru. Conform Legii, la Uricani, abonamentul cu TVA ar fi 115 lei, iar ZMK nu poate propune un pret mai mic de 296 de lei, pentru 21 de zile, a douã cãlãtorii pe zi. Suntem pusi în imposibilitatea de a plãti naveta acestor copii. Ca sã nu mai spun cã elevii care vin de la Vulcan, plãtesc lunar sume uriase, pentru cã legea prevede decontarea unui abonament la valoarea de 42 de lei, iar ZMK propune 127 de lei”, Alexandru Lãutaru, director al Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani.

1-1

De ani de zile, niciunui elev nu i-a fost decontatã naveta, iar unii dintre ei si au terminat liceul, efortul fiind exclusiv al pãrintilor lor.  În replicã, reprezentantii firmei de transport au spus cã nu pot coborî tarifele mai mult, din cauzã cã ar intra în faliment. În plus, potrivit celor de la firma de transport din Valea Jiului, tarifele lor au fost aprobate de reprezentantii CJH, fãrã alte rezerve.

Potrivit Consiliului Judetean Hunedoara, care a remis un comunicat presei, situatia nu este deloc lãmuritã deocamdatã, desi legea ar trebui sã fie lege. „Transportatorii au sesizat Consiliului Judetean Hunedoara faptul cã noile tarife impuse pentru abonamentele elevilor nu acoperã costurile operationale reale si vor ajunge la faliment. Deoarece institutia nu are atributii privind reglementarea situatiei create de aceste noi prevederi legislative, s-a cerut sprijinul Prefecturii Hunedoara în vederea deblocãrii situatiei. La final s-a concluzionat cã elevii care fac naveta la scoalã si li se deconteazã abonamentele, trebuie sprijiniti în continuare în vederea prevenirii si reducerii abandonului scolar. Trebuie, însã, gãsite solutii pentru acordarea unui sprijin direct acordat operatorilor de transport pentru a-si continua activitatea si a-i putea transporta pe copii la scoalã”, se aratã în comunicatul remis presei de CJH.

Diana Mitrache