Medicina scolarã se face cu medici de familie, asta chiar dacã legile din România spun cã fiecare unitate scolarã ar trebui sã aibã un cabinet medical.
În Valea Jiului existã, însã, un cabinet scolar stomatologic la Petrila, unul studentesc la Petrosani si tot la Petrosani, unul universitar. Pentru a salva situatia, mai ales când este vorba despre controalele obligatorii, administratia a încheiat contracte cu medici de familie. „Printr-o HCL, la Petrosani, s-a aprobat încheierea unor contracte de servicii de asistentã medicalã scolarã. Legea prevede ca fiecare instittile de învãtãmânt sã aibã si cabinet scolar, dar, deoarece în Petrosani nu existã decât un singur cabinet medical scolar la Scoala IG Duca si un cabinet universitar, atunci s-au încheiat contracte de medicinã scolarã cu medicii de familie”, a spus Cristina Mraz, director DPLAS Petrosani.
Legea 162/2008, prin care s-a aprobat transferul de atributii si competente exercitate de Ministerul Sãnãtãtii, cãtre autoritãtile publice locale, dã dreptul si, în acelasi timp, le obligã pe autoritãtile locale sã asigure un minim de asistentã medicalã scolare. Unde nu sunt cabinete scolare, asistenta medicalã se face cu medicii de familie.
„În mare parte, a fost vorba despre imunizãri, triajul epidemiologic, examenul de bilant, deci un minim de servicii de medicale. Si fiecare instutie de învãtãmânt este asiguratã de aceste servicii scolare”, a mai adãugat Cristina Mraz.
Banii pentru sustinerea acestor cabinete vin de la stat, iar bugetul local plãteste doar serviciile cãtre medicii de familie cu care fac contractele. În plus, probleme sunt si la cele douã cabinete existente, cã nu vin medicii. „Noi am scos la concurs, la data la care la cabinetul universitar am rãmas fãrã medic, deoarece doamna doctor se pensionase, de douã ori la concurs postul de medic, dar nu a venit niciun medic si atunci am încheiat un contract cu timp partial, cu un medic de familie care a vrut sã ne ajute”, a mai precizat directorul DPLAS.
Ideal ar fi ca fiecare scoalã, liceu, grãdinitã, ori universitate, sã aibã cabinete medicale scolare, pentru cã s-a dovedit faptul cã, acolo unde existã ele sunt foarte utile.
Diana Mitrache