Examenul de definitivare poate fi sustinut si de candidatii care, în anii trecuti, au fost declarati respinsi. Totodatã, se pot înscrie la examen si dascãlii care au o vechime mai mare de 7 ani.

A fost publicat ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr.3114/ 19.01.2017 privind modificarea si completarea Metodologiei de organizare si desfãsurare a examenului national de definitivare în învãtãmânt. Actul normativ aduce o serie de noutãti mai ales pentru cadrele didactice care au sustinut deja 3 sesiuni de examen fãrã sã promoveze. Astfel, cadrele didactice mentionate pot sustine în continuare si alte sesiuni ale examenului de definitivare în anumite conditii.

”Candidatii care depãsesc vechimea de 7 ani de predare efectivã la catedrã cu statut de cadru didactic calificat, precum si candidatii care au sustinut examenul national de definitivare în trei sesiuni fãrã sã promoveze, dar care au finalizat, de fiecare datã, reluarea stagiului de practicã cu durata de un an scolar, se pot înscrie pentru sustinerea acestui examen în sesiunea 2017, în termen de zece zile lucrãtoare de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial. Prezentãrile ulterioare la examen sunt conditionate de finalizarea reluãrii, de fiecare datã, a stagiului de practicã cu durata de un an scolar si de achitarea, la unitatea de învãtãmânt la care se depune dosarul de înscriere, a unei taxe în cuantum de 300 lei”, aratã modificarea.

Cadrele didactice care au sustinut în anul 2016 a treia sesiune de examen, fãrã sã promoveze, se pot înscrie pentru sesiunea 2018 (dupã efectuarea unui nou stagiu). Înscrierile pentru sesiunea 2017 a examenului de definitivare se pot face pânã la data de 09 februarie.

Monika BACIU