Guvernul a adoptat Legea bugetului de stat si a asigurãrilor sociale pe anul 2017. Executivul acordã o “atentie sportitã” Complexului Energetic Hunedoara. Prioritatea Guvernului pentru societatea energeticã este ÎNCHIDEREA MINELOR.

“Desi, Ministerul Energiei are aparent are o alocare cu 232 de milioane mai micã decât în 2016, ministerul are în sold o sumã care se reporteazã echivalentã a 200 de milioane de lei si care se va adãuga la suma alocatã prin bugetul anului 2017 si vizeazã finantarea programului de închidere a minelor”, a spus ministrul de Finante la sfârsitul sedintei de Guvern de marti.

Este vorba de cei 200 de milioane de lei pentru închiderea minelor Lupeni si Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. În schimb, Executivul are planuri pentru Complexul Energetic Oltenia, iar “La Ministerul Energiei principalele obiective finantate sunt reabilitarea blocului 4 de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia, reabilitarea si modernizarea blocului Isalnita – Complexul Energetic Oltenia, realizarea ciclului combinatului turbine de gaz de la Iernut…”, a mai spus ministrul de Finante.  Sindicalistii sustin cã  ministerul de resort încã nu are o viziune clarã asupra ceea ce se va întâmpla la Complexul Energetic Hunedoara si cã asteaptã sã discute cu secretarul de stat, Doru Visan.

“În ceea ce priveste mineritul la nivelul Guvernului nu existã o directie în ceea ce priveste CEH. Acei bani au fost prinsI de vechea guvernare, dar e nevoie de o hotãrâre de Guvern prin care sã se aloce pentru închiderea efectivã a celor douã unitãti miniere. Eu nu sunt de acord cu programul initiat de vechea guvernare privind închiderea celor douã unitãti miniere. Doresc schimbarea programului. Trebuie sprijin financiar pentru minerit pentru o perioadã mai lungã de timp decât anul 2018”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.

Dacã Executivul va urma planul prin care se vor închide minele Lupeni si Lonea, atunci luna octombrie a acestui an va fi ultima în care se va mai scoate cãrbune din subteranul celor douã unitãti miniere. Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan se va afla astãzi la Petrosani.

Monika BACIU