Mascatii au descins marti în cãutarea a 58 de suspecti ce formau un grup specializat în trafic de droguri de de risc si de mare risc si trafic international de droguri de risc si de mare risc. Descinderile au avut loc si în judetul Hunedoara, în Timis, Arad si Caras-Severin si la audieri au ajuns aproximativ 80 de persoane.

Potrivit procurorilor DIICOT,  „în cauzã, existã suspiciunea rezonabilã cã începând cu  luna octombrie 2015, suspectii s-au constituit într-un grup infractional organizat, având ca preocupare procurarea si comercializarea de droguri de risc si de mare risc (canabis, amfetaminã, ecstasy, ciuperci halocinogene) si substante susceptibile a avea efecte psihoactive, în scopul obtinerii de venituri materiale ilicite. Majoritatea suspectilor au ajuns sã se cunoascã si sã dezvolte relatii specifice mediului infractional pe linia traficului si consumului de droguri, ca urmare a frecventãrii unui club situat pe raza municipiului Timisoara”.

S-a constatat cã suspectii vindeau droguri numai cãtre persoane de încredere si dupã stabilirea în prealabil a locatiilor unde urmau sã se efectueze tranzactiile.  De asemenea, contactele telefonice se purtau numai prin intermediul unor persoane cunoscute, aflate în cercul de apropiati ai traficantilor, actionând în conditii care sã nu permitã deconspirarea lor.

Pe baza investigatiilor efectuate s-a stabilit cã în activitatea de procurare si comercializare a drogurilor, inculpatii erau stratificati pe mai multe niveluri:

– nivelul I era format din furnizori care detineau cantitãti mari de droguri, procurate constant din diverse surse:

  • culturi proprii, amenajate pe raza a mai multor localitãti limitrofe de pe raza municipiului Timisoara;
  • cumpãrarea directã de droguri din strãinãtate si introducerea lor în tarã pe la punctele de trecere a frontierei.

În aceeasi cauzã, în cursul lunii decembrie 2016, suspectii M.I.M. si M.M.C. – au fost surprinsi în timp ce introduceau în tarã o cantitate mare de droguri de mare risc (1 kg. amfetaminã si peste 1000 pastile ecstasy), pe care le achizitionaserã anterior din Olanda.

  • achizitionarea drogurilor de pe diverse site-uri de profil care functioneazã în Darknet, urmatã de primirea coletelor ce contin droguri prin servicii de curierat;

Astfel, în perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017, au fost ridicate un numãr de sase colete continând droguri de mare risc, avându-l ca destinatar pe suspectul B.B.

– nivelul al II-lea era format din dealerii intermediari, cu rol preponderent de a intermedia tranzactiile între suspectii de pe nivelurile 1 si 3, scop în care achizitionau cantitãti mari de droguri de la suspectii furnizori, pe care le comercializau mai departe, în principal cãtre dealerii de la nivelul inferior, dar si unui cerc propriu de clienti.

– nivelul al III-lea era format din dealerii stradali care achizitionau cantitãti de droguri de la suspectii de la primele douã niveluri, pe care le comercializau mai departe cercului lor de consumatori.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timisoara vor fi aduse în vederea audierii un numãr de 80 de persoane.

Diana Mitrache