Posesorii de masini de teren sau cei de ATV-uri îsi testeazã caii putere pe pârtia de schi. Acestia nu tin cont de regulile de exploatare a domeniului schiabil din Parâng.

Dacã în timpul zilei, pârtia de schi este folositã de schiori, noaptea aceasta devine traseu de teste pentru masini sau ATV-uri. Cea mai modernã pârtie de schi din Parâng poartã urme de cauciucuri, asta desi regulamentul Domeniului Schiabil Parâng nu permite acest lucru.

“Existã un regulament al domeniului schiabil, iar acolo sunt stipulate anumite sanctiuni pentru cei care încalcã regulile. Cei identificati cã încalcã regulile pot fi amendati de jandarmii montani”, a declarat Daniel Visan, director executive Directia de Administrare a Domeniului Public si Privat Petrosani.

Cei din Parâng atrãgeau atentia încã din anul 2011 asupra problemelor cu care se confruntã din cauza celor care urcã cu masinile pânã în inima statiunii.

„Avem o multime de necazuri din cauza faptului cã toate masinile pot urca. Dacã nu existã o hotãrâre de consiliu noi nu putem sã facem ordine. Este un lucru benefic pentru turismul din zonã. Noi am pus plãcute avertizoare, cu hãrti, dar tot mai des se întâmplã incidente nedorite. Este harta traseelor, harta pârtiilor, sunt afisate, sunt afisate atentionãri, pârtiile sunt omologate, dacã doamne fereste se întâmplã un accident mai grav va rãspunde primãria pentru cã sunt pârtii omologate de cãtre primãrie. Ar fi pãcat ca noi sã nu putem sã rezolvãm aceastã problemã, sã facem ordine în Parâng. Eu nu as vrea sã se interpreteze cã nu vrem sã se urce sus cu masinile, dar nu este loc, nu este spatiu. Dacã ar fi spatiu … Si nu este normal ca în zonele respective sã se circule cu tot felul de masini sau mai stiu eu ce altceva”,  spunea în anul 2011 un salvamontist din Parâng. Cei care sunt identificati cã încalcã regulile din Parâng pot fi sanctionati. Contraventiile se sanctioneazã cu amendã cuprinsã între 100 -1.500 lei.

Monika BACIU