Conducta de gaz transfrontalierã va trece prin Valea Jiului, pe la Paroseni, foarte aproape de Termocentrala de aici, care foloseste si gazul pentru producerea energiei termice.

Gazoductul denumit generic BRUA reprezintã un proiect de interconectare pe un traseu lung de 528 de kilometri care leagã Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA). Potrivit specialistilor, traseul gazoductului va trece prin apropiere de grupurile energetice din cadrul Complexului Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, pe traseul Craiova, Isalnita, Turceni, Rovinari, Paroseni, Deva. BRUA are prioritate la nivel european si este finantat, în primã fazã, cu 179 de milioane de euro. Deschiderea interconectorilor cu tãrile vecine si a coridoarelor regionale va fi atât o oportunitate pentru export, cât si o extindere a capacitãtilor de import.

Proiectul BRUA  va trece prin Valea Jiului si va veni, prin Defileul Jiului de la Gorj, urmând drumul spre Hateg si vor fi amplasate 5 organizãri de santier ce vor urmãri traseul conductei de transport (Cãldãraru în Arges, Gusoieni în Vâlcea, Turcinesti în Gorj, Bucova în Caras Severin si Recas în Timis).

Diana Mitrache