In timp ce liceele hunedorene s-au inscris in (cam) aceeasi nota ca si anul trecut, in ceea ce priveste examenul de Bacalaureat, la Colegiul “Carmen Sylva” din Petrosani rezultatele se poate spune ca au fost chiar dezastruoase. Nu de alta dar, de la o promovabilitate de aproape 100% (inregistrata anul trecut, cand un singur elev a fost “picat”), in aceasta vara s-a ajuns la doar 46,5%.
“Nu este un dezastru, ci o realitate”
In municipiul Petrosani, cu ocazia examenului de Bacalaureat, au functionat doua centre de examinare, la care au sustinut examenul elevii de la cele cinci licee din localitate. In ceea ce priveste promovabilitatea, in cele doua centre, aceasta s-a situat la cote diametral opuse. Astfel, la unul dintre centre procentul celor declarati admisi a fost de 58,77% iar la celalalt de doar 20%. Cel mai bine s-a situat, ca rezultate, cel la care au fost inscrisi elevii de la Colegiul National “Mihai Eminescu”, Colegiul Economic “Hermes” si Liceul particular “Apollonius”. “Am vazut, la lucru, elevi foarte bine pregatiti care nu ne-au creat niciun fel de probleme. Se poate spune, insa, ca intre elevii de la liceele teoretice si cele tehnologice este o discrepanta, de pregatire, foarte mare. Sa luam de exemplu matematica. Unii fac, pe saptamana, 6 ore de pregatire, ceilalti doar 2 – 3. Apoi, la liceele teoretice intra elevi care au note foarte mari, de peste 9, in timp ce la liceele tehnologice intra copii cu medii de 5 sau chiar 3. Cu o promovabilitate de aproape 59% pot sa spun ca la acest centru ne-am inscris in randul centrelor de examen situate peste media pe tara. Se tot spune ca este vorba despre un dezastru national, dar, eu pot sa spun ca este vorba despre o trista realitate”, a declarat Sorin Demeter (director Colegiul Tehnic “Transilvania” Deva), presedinte centru examen Colegiul National “Mihai Eminescu” Petrosani.
Promovabilitatea, redusa la jumatate
La centrul de examinare de la Colegiul Tehnic “D. Leonida” au participat la examen absolventii claselor a XII-a de la liceul ante – mentionat precum si cei de la Colegiul “Carmen Sylva”. Surpriza neplacuta a venit din partea celor de la liceul de informatica unde, in acest an, rata de promovabilitate a scazut la doar 46,56%, comparativ cu aproape 100%, anul trecut. “Eu am trecut, ma bucur de acest lucru, dar imi pare rau ca unii dintre colegii mei vor fi nevoiti sa-si petreaca vacanta invatand. Consider ca probele de examen nu au fost unele deosebit de grele, in special cele de la limba romana sau istorie”, a spus una dintre cei 78 de “admisi” de la acest centru. “Nu ma asteptam sa “pic”. Acesta este singurul lucru pe care mai pot sa-l spun”, a declarat o alta eleva de la acelasi liceu.
“Plec dezamagit”
La Liceul industrial din Petrosani s-au inscris la Bacalaureat 433 de absolventi dintre care 78 au fost declarati reusiti, 307 au fost respinsi, 5 au fost eliminati si 43 nu s-au prezentat. “La acest centru a fost inregistrat un procent de promovabilitate de doar 20%., procent care reflecta fidel nivelul de pregatire al candidatilor. Probleme deosebite nu am inregistrat, la primele doua probe, cea de-a treia aducand, insa, eliminarea din examen a 5 elevi. Am mai participat, de-a lungul anilor, la examene de Bacalaureat in judetul Hunedoara dar, cel din acest an, mi-a lasat un gust amar. Pot sa spun ca am ramas, si plec, dezamagit dupa ce am vazut care este nivelul de pregatire al elevilor de aici”, a spus profesorul universitar doctor inginer (clujean) Tiberiu Pavel Itul, presedintele comisiei de examen de la Liceul Industrial.
Mircea Nistor