Cultura chinezã, obiceiurile si traditiile vor fi prezentate celor care vor ajunge joi seara la Teatrul Dramatic I.D Sîrbu din Petrosani.

De la orele 15,30 începe prima editie a Festivalului primãverii chinezesti, unde se adunã toti cei care au luat parte sau vor sã ia parte la orele de limbã si culturã chinezã, care se desfãsoarã atât la Universitatea din Petrosani, cât si la mai multe licee din oras.

„Se adreseazã tuturor celor ce vor sã vadã un spectacol în chinezã. Sigur, nu toate punctele care sunt în program, vor fi în aceastã limbã, dar, având aici, la Universitatea din Petrosani, o colaborare cu Institutul Confucius, avem cursuri ce le oferim elevilor din licee, sau chiar copiilor din învãtãmântul gimnazial. Mai multi dintre ei si-au exprimat dorinta de a organiza un astfel de festival, noi am sprijinit organizarea si vor fi cântece, poezie, montaje, în limba chinezã si românã”, a declarat prof. univ. Ioel Veres, coordonator al programului Confucius în Valea Jiului

Pe scenã vor urca tineri de la Cluburile copiilor din Petrosani si Petrila, ansambluri folclorice de la noi si va veni chiar profesoara de limba chinezã care predã aceastã limbã în scolile din Valea Jiului, cea pe care toatã lumea o stie sub numele de Dana. Sunt asteptati, însã, si cei care au de gând sã ia lectii de chinezã de acum încolo.

14-1

„Mai sunt cursuri de limba chinezã. Anul acesta a fost mai micã implicarea în cadrul universitãtii, dar activitatea a avut o pondere mai mare în rândul liceelor. Sunt si la universitate studenti, care vor sã studieze limba chinezã, o limbã ce va fi de importantã pe viitor si chiar pe aceastã cale le adresez un apel celor interesati sã se înscrie. Înscrierile se fac la Facultatea de Mine, iar în 19  ianuarie e un bun prilej la teatru sã se întâlneascã cu profesoara de limbã chinezã si sã stabileascã amãnuntele viitoarelor întâlniri”, a mai adãugat profesorul Ioel Veres. Intrarea la Festivalul primãverii chinezesti este liberã si spectacolul începe la ora 15,30.

Diana Mitrache