Continuãm ceea ce începusem în ziarul din 9 ianuarie a.c., cu povestea echipelor din Valea Jiului, care au jucat la nivel divizionar A, B si C. În episodul trecut am abordat povestea celor 11 echipe care au jucat în Divizia „C” (Liga a III-a), azi vom continua cu cele din Divizia „B”.

4 ECHIPE…

… din Valea Jiului au jucat în esalonul doi al fotbalului românesc. Minerul Lupeni si Jiul Petrosani sunt aproape la egalitate ca numãr de editii, 30 la 28, dar echipa din Petrosani are un punctaveraj mai bun , ea fiind de 9 ori în postura locului 1, cu tot atâtea promovãri în Divizia „A”. Surpriza vine de la Aninoasa – oras în prezent fãrã echipã de fotbal! –, pe care o gãsim vreme de un sezon în Divizia „B”.

Garnituri în Divizia „B”

Minerul Lupeni a fost mai mereu o protagonistã a Diviziei „B”, reusind chiar o promovare în primul esalon la fnalul campionatului 1958-1959 cu antrenorul Vasile Lazãr si echipa:  I. Kiss – Plev, Al. Coman, Keresztes – Groza, Mihaly – Paraschiva, I. Pall, Szoke, Onea, Creninceanu (Cotroazã).

Jiul Petrosani  a fost mereu în primele rânduei la Divizia „B” în cele 28 de editii media locului ocupat fiind 4 spre 3, ea ocupând locul 1 de zece ori la prima editie 1934-35 fãrã drept de promovare!? De cele mai multe ori a promovat la mare luptã, meciuri chiar la golaveraj, asa cum s-a întamplat în 1960-61, cu o echipã antrenatã de Bazil Marian, în care jucau Crâsnic, Gram, Nertea, Cosmoc, Romosan, Farkas II, Ciurdãrescu, V. Gabor, sau Ghibea. La fel s-a întamplat si în editia 1985-1986 (în fata aceluiasi adversar din Baia Mare!), când la egalitate de puncte, 48, Jiul promoveazã la golaveraj, cu echipa lui Gigi Multescu în formula: A. Toma (Homan) – V. Popa, Cr. Florescu, (Merlã), Fl. Neagu (Buzduga), Stana – Szekely (Timofte), Multescu, I. Dosan (Gãman) – Bãlutã (Ben. Popescu), Vancea (Pachiteanu), Lasconi (Sãlãgean).

18-1

Cel mai slab loc ocupat de Jiul Petrosani în Divizia „B” a fost (exceptând sezonul 2009-2010 când s-a retras dupã tur), 2001-2002 când a ocupat locul 15, când a si retrgradat în Divizia „C”!  Asta în ciuda unor nume importante în echipã, precum Irina, D. Militaru, Fl. Stoica, Albeanu, S.Frunzã,  Vali Badea, Hotoboc, Gabi Apetrei, un  merit deosebit avându-l antrenorul Ion Nodicã Constantinescu, cu aprobarea tacitã a sponsorului Alin Simota.

A.S. Paroseni Vulcan a avut trei sezoane legate în „B”, 1986-1989, cu un excelent loc 6 în prima editie si locul 7 în urmãtoarea, printre componentii acelei perioade enumerându-i pe Homan, Dodenciu, Grig. Petre, Lelesan, Buzduga, Ghisan, Lãzãroiu, Sãlãgean,  V. Crãciun, Matula, Adr. Barbu, V. Pãuna.

C.S. (Minerul) Aninoasa este pata de culoare în Divizia „B” la nivelul Vãii  Jiului, cu acea participare din sezonul 1947-1948, ea ocupând locul 1 în Seria a 10-a a Diviziei „C”, pe primele patru locuri fiind echipele din Valea Jiului!

18-2

Genu TUTU