O nouã taxã a intrat în vigoare de la începutul acestui an. Este vorba de o taxã de 80 de lei pentru tona de deseu depozitat la groapa de gunoi.
Potrivit oficialilor Ministerului mediului, aceastã taxã se va plãti diferentiat de cãtre operatorii de salubritate si se va aplica la diferenta dintre tinta de valorificare pe care si-au propus-o si ceea ce au realizat efectiv, aceste prevederi urmând sã fie incluse într-un proiect de Ordonantã de Urgentã care va fi supus dezbaterii publice începând de miercuri, 18 ianuarie, a declarat, marti, într-o conferintã de presã, Daniel Constantin, ministrul Mediului.
„Taxa de 80 de lei pentru tona de deseu depozitat la groapa de gunoi este o taxã care a intrat în vigoare înainte de momentul instalãrii mele la Ministerul Mediului. Aceasta este o taxã penalizatoare pentru managementul deseului. La ora actualã, România are o ratã de reciclare a deseurilor de 4,5%, iar tinta ce trebuie atinsã este 50%, pânã în 2020. La 1 ianuarie 2017, România a introdus aceastã taxã de 80 de lei/tonã de gunoi depozitat. Ideea este sã nu avem mãriri de taxe la gunoi pentru cetãteni. Am fãcut o propunere doamnei primar (Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, n.r.) în acest sens si anume cã taxa se mentine si intentionãm sã venim cu proiect de Ordonantã de Urgentã care sã se aplice la diferenta dintre ceea ce tinteste operatorul economic si ceea ce a realizat efectiv”, a spus Constantin.
Taxa va fi perceputã operatorilor de transport.
„Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plãtitã de cãtre cei de la depozitele de gunoi, ci de cãtre operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plãti doar diferenta dintre tinta de valorificare si ceea ce realizeazã efectiv. Dacã, de exemplu, operatorul îsi impune o tintã de valorificare de 20% pe an si realizeazã doar 10%, atunci se va plãti taxã doar pentru diferenta nerealizatã.
O propunere în dezbatere publicã, în acest sens, va fi începând de mâine (miercuri—n.r.). Eu cred cã Administratia Fondului pentru Medie trebuia sã comunice cu autoritãtile locale încã de anul trecut si sã informeze pentru pregãtirea acestui moment”, a mentionat ministrul Mediului. Operatorii de salubritate care vor depozita deseuri la groapa de gunoi vor trebui sã plãteascã o taxã de 80 de lei pentru fiecare tonã depusã, începând cu data de 1 ianuarie 2017, urmând ca aceastã taxã sã creascã la 120 lei/tonã din 2018, potrivit prevederilor Legii 384/2013. Locuitorii din Valea Jiului plãtesc diferentiat taxa de salubrizare.
La Petrosani valoarea acestei taxe este de 6 lei, în timp ce în celelalte localitãti aceasta ajunge si la 8 lei/persoanã.
Monika BACIU