„Fotbalul este o afacere în care, dacã ai rãbdare, poti scoate profit” (declaratie Alin Simota în 2001)
Vremurile tulburi (si în fotbalul românesc de la sfârsitul veacului trecut nu au ocolit nici fenomenul din Valea Jiului. Echipa de fotbal simbol a zonei, Jiul Petrosani, se zbãtea la marginea prãpastiei. În vara lui 1998 bãtea un record european, retrogradând din Divizia „A” cu 10 puncte si un golaveraj de 19-176, echipa prãbusindu-se odatã cu liderul sindical Miron Cozma.
Dupã un campionat jalnic în Divizia „B” în 1998-1999, la un pas de retrogradare, cu o ligã a sindicatelor ce a lãsat echipele de izbeliste, Jiul o ia de la capãt în toamna lui 1999.
Tiberiu „Gyuri” Cozma (fratele lui Miron) în calitate de presedinte, abia mai convinge echipa, în etapa a 3-a, sã urce în autocarul spre Târnãveni, fotbalistii fiind neplãtiti de luni de zile, douã etape mai târziu antrenorul Marin Tudorache si echipa refuzând deplasarea la Drobeta Tr. Severin! Presedintele L.S.M.V.J., Vasile Savu, trateazã cu dispret echipa care, practic, rãmâne a nimãnui.
„VERDE” DE LA MIRON COZMA
La meciurile de acasã din primele etape, Flacãra Rm. Vâlcea (1-0), U.M. Timisoara (2-0) sau Electro Bere Craiova (2-0), jiulistii sunt „premiati” la finalul partidelor, în vestiare cu 2-3 lãzi de bere, prin generozitatea unui tânãr om de afaceri, aflat atunci la începutul ascensiunii sale, Alin Simota, cel care în octombrie 1999 va împlini 32 de ani. Actionar la o firmã de lucrãri electrice, la una de constructii, la o alta de servicii ce asigurã masa minerilor si la o firmã de confectii metalice din satu Mare, Alin Simota simte cã prada e una bunã si cã ar putea stopa deriva Jiului. Îl viziteazã pe Miron Cozma la închisoare, care mai avea drag de Jiul, acesta îi dã ok-ul pentru echipã si Alin Simota trece la fapte.
„IEI DE LA HUILÃ, DAI LA FOTBAL”
Cu „aprobarea” în buzunar de la „El Maximo”, Alin Simota are o discutie cu directorul general al Regiei Autonome a Huilei, Ilie Bãlãnescu, care îi garanteazã lui Simota o serie de contracte cu R.A.H.-ul, acesta obligându-se de a finanta mai departe echipa Jiul. Astfel, L.S.M.V.J.-ul renuntã, Alin Simota preia prerogativele de finantare a Jiului. În acest fel în octombrie 1999, dupã etapa a 12-a, 0-0 cu Aro Câmpulung Muscel, Alin Simota se înhamã la galeria fotbalului, pe care de-acum trebuia, sã o alimenteze prin mijloace proprii, cu bani proveniti din huilã.
Prima etapã cu Alin Simota boss la Jiul, 23 oct 1999, Jiul – Olimpia Satu Mare 1-0, gol Pãcurar. Era primul meci al antrenorului Gabi Stan pe banca Jiului, cu echipa I. Botezatu – Doros, Poenariu, Irina, Cr. Barbu – Mocanu, Cioarã (min. 66 Kanduth), Vesa, Pricop (min. 46 Pãcurar) – Fl. Stoica, Spafiu (min. 76 D. Drãgan)
Echipa are un traseu fulminant, ocupând în final un loc 4 în Seria a 2-a a Diviziei „B”, cu o echipã în care au excelat Nae Iorga, Fl. Stoica, Doros, Antal, Irina, Jilãveanu sau Priseceanu. Se poate spune cã huila si fotbalul l-au plasat pe orbita succesului pe cel care la 32 de ani se lansa spre ceea ce-i va aduce numele de „baronul Vãii Jiului”.
SÃ-I ÎMPUSCÃM!
Dacã modul în care Alin Simota a pus mâna pe echipa Jiul are numeroase semne de întrebare, declaratiile sale ulterioare au stârnit în presã o serie de controverse. Astfel, dupã un meci în etapa a 3-a, 1-2 cu F.C. Baia Mare în editia 2001-2002, Simota fãcea o declaratie nãucitoare: „Nu se poate asa ceva! Jucãtorii au asigurate toate conditiile. Singurul lucru pe care îl mai putem face este sã-i scoatem pe toti fotbalistii în fata stadionului si sã-i împuscãm”. Sau în acelasi campionat, dupã 1-4 la final, Sârmei Câmpia Turzii, în etapa a 8-a: „Suntem penibili. Pot spune cã suntem o echipã medianã de Divizia C”, ori dupã etapa a 24-a, 0-2 la Olimpia Satu Mare: „Bãietii ãstia si-au bãtut joc de Jiul si au falimentat echipa”. La finalul acelei editii 2001-2002, cu o echipã de „no name” (Kiss, Samoilã, Rãutã, Buliga, Al. Cristea, Ov. Brehui, Misca, Buteseacã, Istrate, E. Trãistaru, Lalciu, A. Pãuna, Hada, Baroanã, Tein, etc.) Jiul s-a dus direct în Divizia „C”.A fost primul mare „triumf” a lui Alin Simota la Jiul.
GENU TUTU