Anul 1962 începea în Valea Jiului la fel ca în toatã tara: colectivizare, sarcini de plan, bilanturi rodnice, urãri de bine…
Primele informatii din sportul Vãii Jiului le detinem, în acel an 1962, din ziarul “Steagul Rosu” din 9 ianuarie. Aflãm lucruri inedite pentru cititorul de sport de azi, cum cã a avut loc un joc viu disputant de hochei pe gheatã între cartierele “Dimitrov” si “Colonia de Jos”, încheiatã cu Victoria primilor la scorul de 8-3! Meciul se disputase pe … o baltã de lângã fosta haltã C.F.R. de lângã “Dimitrov”, transformatã în patinoar.
Acelasi numãr de ziar ne informeazã si despre concursul de schi din 7 ianuarie, desfãsurat la Straja, dotat cu Cupa Minerul, cu participarea a peste 40 de sportivi de la Minerul Lupeni, Vointa Petrosani si Stiinta Petrosani.
În aceeasi lunã ianuarie, aflãm cã “fotbalistii din Lupeni se antreneazã intens” (n.n. la ora aceea lupenenii se aflau în Divizia “A”!) sub conducerea antrenorilor Ioan Wetzer si Alexandru Marky. Aflãm despre fotbalistii lupeneni cã efectuau 3-4 antrenamente sãptãmânal, cã vor efectua un turneu în R.D. Germanã si, cea mai tare “toti jucãtorii cautã sã-si îmbogãteascã nivelul de cunostinte politico – ideologice, fiind incadrati în anul II al învãtãmântului politic organizat de U.C.F.S.”. Ptiu drace!
Tot aici aflãm cã la trei ani de la înfiintare, echipa femininã de handbal a CSSP juca în Divizia “A”, fiind în primele zece echipe ale tãrii, cu o garniturã de mare valoare condusã de antrenorul Eugen Bartha: Lia Durnea (portar), Gabriela Vârlan, Magdalena Nemes, Emilia Cheta, Sanda Rãdulescu, Marian Cãtãrãu, Maria Anitescu, Clara Eisler sau Viorica Ocneanu.
Stiinta Petrosani la rugby se numãrã si ea printre componentele primei divizii, cu Antimoniu, Dijmãrescu, Ureche, Drãcea, Mateescu, Nicolaescu printre cei mai buni.
Masivul Parâng era cu un calendar încãrcat de competii la schi: Cupa Vointa, Cupa Olimpia sau Cupa 24 Ianuarie aduceau pe pârtiile din Parâng, juniori si seniori, din toatã tara. Dintre sportivii din Valea Jiului, cele mai bune rezultate le-au obtinut V. Lazãr (Parângul Petrosani), Gh. Nitã (Minerul Lupeni), C. Boteanu (Stiinta Petrosani), Al. Acs (Minerul Lupeni), P. Kiss (Minerul Lupeni), Margareta Ceavlovici, Olga Zoborski, Zoltan Ambrus, Zoltan Heghedus, Alfred Schimdt, Adalbert Kato (toti de la Minerul Lupeni), Margareta Bakos (Parângul Petrosani) sau M. Gerstembrien (Vointa Petrosani).
Dealtfel, divizionara “A” Minerul Lupeni va sustine si un prim meci de verificare cu 1.500 de spectatori (!?) în tribune cu Minerul Aninoasa, scor 9-1. Divizionara “A” din Lupeni a folosit echipa Mihalache(Kiss) – Stanciu, Vasiu (Coman), Dan II, Mihãilã – Szoke, Cucu – Comsa, Csergo (Olteanu), Mihaly, Cãrare.
Sahul si tenisul de masã erau sporturi cu “sute de iubitori care au umplut pânã la refuz sãlile cluburilor din Lupeni, Petrila si Paroseni” la întâlniri la nivel national sau regional. Sportivi precum Mitricã, Lazãr sau Kirmaier erau printre
protagonistii la sah ai acelor vremuri, în timp ce Pâs si Truppel era un tandem la tenis de masã, greu de bãtut.
Sã mai amintim cã finalul competitiilor din ianuarie 1962 îl fãcea meciul de popice feminin, Vîscoza Lupeni – Metalul Cugir, câstigat de echipa din Valea Jiului cu 2003-1942 p.d., cele mai eficiente sportive din Lupeni fiind A. Vlãdiceanu si C. Moldovan.
Cam pe aici se învârtea sportul la început de an 1962 în Valea Jiului, adicã acum 55 de ani…
GENU TUTU