Situatia este fãrã precedent si întreg sistemul de producere al energiei electrice pe bazã de huilã va fi închis în maxim douã zile. Potrivit directorului general al CEH, Michael Melczer, Complexul hunedorean mai primeste gaz pânã miercuri dimineatã, iar apoi se opresc pe rând unitãtile producãtoare de energie, minerii îsi reduc activitatea treptat si termoficarea va fi opritã. Asa ceva nu s-a mai întâmplat niciodatã pânã acum si totul este din vina celor care au luptat sã scoatã CEH din insolventã. „Este cel mai delicat moment din existenta acestei entitãti, fie ca s-a chemat azi CEH, în trecut companie, regie sau combinat, este cel mai delicat moment. Niciodatã asa ceva nu s-a întâmplat. Orice resursã este consumatã si de miercuri începem un program de oprire a capacitãtilor de productie de la Mintia si Paroseni”, a declarat Michael Melczer, director general al CEH.
Cei de la Complexul Energetic Hunedoara au decis ca marti sã opreascã grupul V de la Mintia, al doilea cu care se lucra acolo si, pânã mai au gaz, miercuri dimineatã, vor mai furniza agent termic pentru cei bransati la termoficare în Petrosani. „Asta s-ar putea sã însemne doar încã o zi în plus”, a adãugat Melczer.
Minerii nu vor mai primi nimic, nici mãcar o piesã pentru ca sã munceascã în subteran si administratia se gândeste sã facã un program prin care sã le reducã activitatea sub pãmânt, iar pe moment, le vor fi acordate doar salariile. „Tot ce mai avem în contul CEH rãmâne destinat salariului lor. Se va întregi suma prin transferurile de la Teranselectrica si atât. Salariile si le vor primi, dar în rest nimic”, a conchis directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Situatia economicã a CEH atârnã, dupã cum spun cei din administratie, de decizia Tribunalului Hunedoara de luni, 27 decembrie. Asta, dacã va mai exista o zi de luni pentru aceastã entitate.
SNIMVJ si-ar putea opri activitatea
Oprirea activitãtii Complexului Energetic Hunedoara înseamnã si oprirea productiei Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. fãrã functionarea celor douã termocentrale, SNIMVJ nu va mai avea cui sã vândã cãrbunele, iar asta va duce la oprirea activitãtii celor douã unitãti miniere. Teoretic, SNIMV ar fi trebuit sã îsi încheie activitatea în anul 2018, dar având în vedere problemele celor de la CEH, s-ar putea ca Valea Jiului sã rãmânã fãrã minerit înainte de termen. Conducerea SNIMVJ declarã cã îsi va îndeplini productia pânã în ultima zi din acest an însã buna functionare a societãtii depinde de intrarea în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara.
“Noi ne vom îndeplini productia, însã existã riscul sã nu putem plãti avansurile în data de 30 decembrie, stopajul la sursã, datoriile cãtre stat si furnizorii de servicii, precum masa caldã, paza de la unitãtile miniere si transportul”, a declarat directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel.
În cazul în care CEH nu va intra în insolventã în data de 27 decembrie, SNIMVJ nu îsi va putea încasa contravaloarea facturilor pentru cãrbunele furnizat, iar situatia s-ar putea agrava în luna ianuarie a anului viitor.
“În luna ianuarie nu vom mai avea ajutor de stat pentru cã nu este hotãrârea de govern elaboratã, astfel cã vom depinde doar de banii care ne vor intra de la Complexul Energetic Hunedoara”, a mai spus sursa citatã.
Varianta cea mai sumbrã, disponibilizãri urgente
În cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va intra în faliment, si activitatea de la SNIM va fi opritã, iar conducerea societãtii spune cã singura sansã ar fi disponibilizãrile masive si urgente.
“În cazul în care CEH va intra în faliment noi putem sã facem disponibilizãri pentru toti angajatii, însã vor fi mentinuti doar cei pe partea de închidere de subteran, dar nici lucrul acesta nu poate fi fãcut de pe o zi pe alta”, a conchis Anghel.
Alegerile au trecut, Valea moare
Alegerile au trecut, iar pentru politicieni nu mai reprezintã nicio mizã soarta angajatilor Complexului Energetic Hunedoara. În timpul campaniei electorale, angajatii de la CEH si SNIM au fost mereu în “atentia” conducãtorilor care au promis câte’n lunã si în stele. Cã CEH nu se va închide, cã se va salva ceea ce e de salvat, etc… S-a ajuns însã la momentul post-alegeri. Politicienii s-au vazut cu sacii în cãrutã, iar promisiunile au rãmas…promisiuni. Oamenii politici ai momentului sunt acum ocupati sã îsi ocupe/reocupe fotoliile din Parlament pentru încã 4 ani. În tot acest timp, Valea Jiului MOARE!
Diana Mitrache
Monika BACIU