Mai multi lucrãtori ai sucursalelor miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au participat la un curs de formare pentru a deveni salvatori. Cursul a avut loc la PrestServ Petrosani, sucursalã a Complexului Energetic Hunedoara, sub avizarea si coordonarea grupului de autorizare-salvare minierã din cadrul INSEMEX. 22 de mineri, electricieni, lãcãtusi de la cele patru unitãti miniere din cadrul CEH au devenit salvatori mineri voluntari.
“Seria de instruire a avut loc sub avizarea si coordonarea grupului de autorizare-salvare minierã din cadrul INSEMEX, condus de domnul dr. ing. Daniel Pupãzan. INSEMEX Petrosani este organismul care eliberazã autorizatiile de salvatori. În aceastã serie au fost formati 22 de salvatori mineri voluntari. Acestia sunt încadrati la locurile de muncã pe posturi de lãcãtusi, electricieni, mineri, dar vor fi si salvatori voluntari”, a declarat Gheorghe Mununar, directorul sucursalei PrestServ Petrosani, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Salvatori profesionisti sunt doar cei care activeazã în cadrul PrestServ Petrosani. Pot deveni salvatori profesionisti si persoanele care au cursul, însã au de îndeplinit mai multe conditii.
“Si salvatorii voluntari pot deveni profesionisti, dar trebuie sã activeze cel putin 3 ani ca salvatori voluntari, sã se remarce în actiunile de salvare, iar apoi dacã sunt încadrati la PrestServ devin salvatori profesionisti. În Codul Ocupatiilor din România existã pozitia de salvator miner profesionist doar la PrestServ Petrosani. La minã, acestia nu au statut de salvator miner profesionist”, a mai subliniat sursa citatã.
La PrestServ mai sunt 13 salvatori mineri profesionisti, în timp ce la unitãtile miniere Valea Jiului, atât CEH cât si SNIMVJ sunt undeva la 250 de salvatori mineri voluntari. În functie de ce îi rezervã viitorul mineritului din Valea Jiului vor mai putea fi formati noi salvatori mineri voluntari.
Monika BACIU