Universitatea din Petrosani, la fel ca majoritatea institutiilor de învãtãmânt superior din tarã, se confruntã cu lipsa studentilor. În decursul a 10 ani, Universitatea Petrosani a pierdut peste 3000 de studenti.
Acum, comunitatea academicã încearcã sã gãseascã solutii imediate care ar putea fi aplicate în vederea cresterii numãrului de studenti. În acest sens, sãptãmâna viitoare, tot corpul academic, dar si angajatii sunt invitati la o dezbatere.
“Noua echipã care sãrbãtoreste nouã luni de colaborare încearcã sã schimbe putin si viziunea care o au cadrele didactice si personalul angajat al Universitãtii. În acest context, încercãm sã organizãm un teambuilding, sã reunim cât mai multi colegi. E o comunitate academicã formatã din 300 de angajati si vrem sã strângem oamenii pentru a vedea unde ne aflãm si pentru a gândi la viitor, pentru cã viitorul ne va rezerva suprize nu neaparat plãcute si trebuie sã ne luptãm pentru ca Universitatea sã existe la Petrosani”, a declarat Prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani. Conducerea institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului se teme ca odatã cu restrângerea mineritului va fi afectatã si activitatea educationalã.
“Universitatea e legatã de Valea Jiului care nu are un trend ascendent, avem mari probleme cu depopularea, iar acest lucru duce la tinerii care pãrãsesc Valea Jiului si neavând studenti, probabil cã situatia noastrã se va agrava. Dacã vom reusi sã gãsim solutii inteligente pentru a compensa, probabil cã vom compensa”, a mai spus sursa citatã.
Prima mãsurã certã care se are în vedere este înfiintarea unui doctorat în limba englezã. 12 studenti din Israel asteaptã ca Universitatea din Petrosani sã finalizeze procedurile.
“Noi avem nevoie de o schimbare pe termen scurt, iar solutiile le vãd în a reusi sã atragem un bazin de studenti din zona Olteniei, pe carel-am pierdut, dar poate am putea sã îl recâstigãm si, de asemenea, ar putea sã fie studenti strãini. Nu neaparat studentii basarabeni, pe care îi avem de mai bine de 6 ani, ci si alti studenti strãini. Vom încerca sã înfiintãm o scoalã doctoralã în limba englezã. Avem o cerere din partea a 12 studenti din Israel pe limba englezã care vor sã studieze inginerie si management. Sperãm sã definitivãm toate documentele, iar dupã ce vor fi aprobate de Ministerul Educatiei vom demara acest prim pas si prin puterea exemplului sperãm ca si alti studenti strãini sã îi urmeze”, a mai precizat prorectorul Universitãtii Petrosani.
În ultimii zece ani, Universitatea din Petrosani a pierdut peste 3000 de studenti. Trendul este la fel la nivelul tuturor institutiilor de învãtãmânt din tarã.
“În ultimii 3 ani am reusit sã ne mentinem în numãrul de 3200-3500 de studenti, care ne permite existenta. Orice scãdere sub acets numãr, din punct de vedere financiar, ne va influenta în mod negativ. În ultimii 10 ani sistemul de învãtãmânt românesc a pierdut jumãtate din studenti, implicit si noi. Lupta este pentru studentii rãmasi în România. Ne confruntãm cu o depopulare a României si de un dezinteres al tinerilor pentru studii”, a concluzionat Eduard Edelhauser. La Universitatea din Petrosani studiazã circa 3500 de studenti.
Monika BACIU