Centenara echipã din Petrosani continuã sã reziste ca emblemã, în ciuda vremurilor potrivnice, chiar dacã rezultatele sunt dintre cele mai slabe. Dar dupã cum considerã unii, putea fi si mai rãu!
Cu o echipã bazatã exclusiv pe jucãtori sub 21 de ani (exceptie, Daniel Savu revenit de la Hercules Lupeni si R. Sandu, revenit de la Hunedoara), Jiul s-a agãtat datoritã încãpãtânãrii celor ce o conduce, grupul Kanduth – Tudorache – Militaru – Ghitan, de orice semn de sperantã care mai poate tine în viatã echipa.
Practic, nu se poate vorbi despre nici un grad de competitivitate, ci numai despre dorinta de a supravietui. Si acesta este marele merit a celor care nu vor sã lase sã moarã una dintre cele mai vechi echipe din fotbalul românesc, care va împlini în anul 2019 venerabila vârstã de 100 de ani.
–
Jiul Petrosani 2016-2017 – tur
Anul înfiintãrii: 1919
Locul 9 10 3 0 7 8-27 9p.
Acasã: 6 3 0 7 7-10 9p.
Deplasare: 4 0 0 4 1-17 0p.
Antrenor: Cosmin Kanduth (et. 1-11)
Echipa standard: Sg. Mihalache – D. Pavel (Erdokozi), D. Savu, Mândrut (Visa) Al. Nicu (Turdean) – R. Sandu, Stamate (Metras), D. Miron (Stamatin) A. Serban (Vrabie) – A. Popescu (Stoin) Pãsãricã (M. Avram).
Golgeteri: Andu Popescu – 2g, Bãlãutã, D. Savu, Stoin, Pãsãricã, M. Avram, A. Serban – 1g.
–
“SPER SÃ APUCÃM SUTA”
“Din nou putem spune cã a fost un an extreme de greu. Este o minune cã am fãcut atâtea puncte, ba am marcat si goluri! În coditiile în care nu am beneficiat decât strict de ajutorul Clubului Sportiv Municipal, doar cu transportul si plata baremelor de arbitraj, e greu sã faci performantã. Ne multumim cã existãm si sper sã apucãm suta de ani!” Cosmin Kanduth – antrenor Jiul Petrosani.
Istorie
LA UN PUNCT DE TITLUL NATIONAL!
Primul campionat de dupã rãzboi este unul extrem de greu. În editia 1946-47, echipa se claseazã cu emotii pe locul 12 (din 14 echipe), o echipã cu un lot eterogen (34 jucãtori) în care, totusi, au excelat Vâjdea, Dez. Szilagyi, Pop IV sau T. Bone. Emotii vor fi si în sezonul 1947-1948 (locul 10 din 15 echipe), dar care a adus la rampã câtiva jucãtori care vor face carierã la Jiul: M. Nemes, I. Bologh, Bone, Pop IV, Paraschiva, Nicsa, M. Popescu, Ov. Câmpeanu sau Costicã Marinescu.
Dar sezonul 1948-1949 este o adevãratã surprizã, cu Jiul ocupând locul 3, la numai sapte puncte de echipa campioanã, I.C. Oradea! Antrenorul Stefan Wetzer a obtinut cea mai bunã performantã de campionat din istoria Jiului, cu jucãtori ca M. Nemes, Licã Panait, Costicã Marinescu, Cricovan, Bone, Pop IV, Paraschiva sau Costicã Moraru.
În anii urmãtori, Jiul (care se va numi Partizanul, Flacãra, Minerul sau Energia) va ocupa locuri de mijloc, cu un sezon de vârf în 1957-1958, când, sub conducerea antrenorului Vasile lazãr va ocupa locul 5 în clasament , la numai un punct de campioana Petrolul Ploiesti!
Iatã însã cã dupã 14 ani în primul esalon, asa-numita “perioadã de aur” se încheie. O generatie care a dus greul unor competitii grele, cu Romosan, Crâsnic, Vasiu, Licã Panait, Farkas, I. Deleanu, începuse sã oboseascã. Anii si uzura îsi spun cuvântul, cei noi adusi nu fãceau fatã. Astfel Jiul va retrograda de pe locul 12 (ultimul) cu numai douã victorii obtinute în campionat. A fost cel mai slab campionat de dupã rãzboi.
GENU TUTU