“Este pãcat cã autoritãtile locale nu sustin acest demers în instantã al domnului Viorel Pascu, pentru cã Gara Petrosani deserveste populatia Petrosaniului, a Vãii Jiului. În cauzã este si gara, dar si Halta Livezeni. Printr-o simplã Cerere de interventie, de 10 rânduri, a Primãriei sau a Consiliului Local Petrosani, se poate rezolva problema, pentru cã nu se cere altceva decât respectarea legislatiei. Avem ca termen al apelului la Tribunalul Timis, data de 9 decembrie 2016” – avocat Daniel Tomescu, Petrosani.

1-1

Ca cetãtean al Petrosaniului, fostul consilier local, Viorel Pascu, asistat de avocatul Daniel Tomescu, a dat în judecatã Regionala Cãi Ferate Timisoara pentru cã pune în pericol sãnãtatea populatiei în Gara Petrosani, locul fiind unul infect, degradat. Doar cã Judecãtoria Timisoara a hotãrât cã Viorel Pascu nu are calitate procesualã.

Dar conform legilor în vigoare, spun juristii, orice cetãtean are calitatea sã oblige o institutie sã-i respecte drepturile.

Ca urmare, Viorel Pascu, prin av. Tomescu, nu s-a lasat „dus” de gãselnita invocatã în procesul cu Reginala Cãi Ferate Timisoara, pe care a dat-o în judecatã pentru a o obliga de „a face” Gara Petrosani, cum cã nu are calitate procesualã ca persoanã fizicã. Judecãtoria Timisoara a respins actiunea civilã apreciind cã: în speta de fatã calitatea procesualã activã ar fi avut-o Consiliul Local sau  primarul municipiului Petrosani si nu persoana fizicã Viorel Pascu. Ca urmare, a fãcut apel la Tribunalul Timis, care a dat ca termen de judecatã data de 9 decembrie 2016.

1-2

Doar cã sesizãrilor fãcute de “persoana fizicã”, douã institutii ale statului au reactionat, au controlat si au dispus mãsuri. Prima institutie a fost Serviciul Medical din cadrul Ministerului Transporturilor care prin adresa nr. 24008/37310 din data de 03.11.2015 a comunicat faptul cã Sucursala Regionalã C.F. Timisoara a fost sanctionatã cu avertisment conform OG 2/2001 si totodatã i s-au acordat o serie de termene pentru remedierea deficientelor constatate/semnalate.

A doua institutie care a constatat cã sesizãrile sunt întemeiate este Autoritatea Nationalã pentru Protectia Consumatorilor prin Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Vest – Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Hunedoara care a si dispus sanctionarea contraventionalã a pârâtei conform OG 21/1992, republicatã. Toate aceste documente ale institutiilor sesizate au existat la dosar dovedindu-se astfel cã persoana fizicã, în calitate de consumator are dreptul,  conform legislatiei, sã-si cearã drepturile chiar si în instantã. Regionala CF Timisoara a invocat aceastã exceptie, de lipsã a calitãtii procesuale, care a fost admisã. Fãcând apel la instanta superioarã – Tribunalul Timis, l-am întrebat pe avocatul Tomescu Daniel care sunt sansele în aceastã spetã, pentru cã Regionala CF Timisoara poate invoca faptul cã a fãcut câte ceva în Gara din Petrosani si cã are în program reparatii…

“Sanse sunt pentru cã institutii ale statului, respectiv Ministerul Transporturilor si Autoritatea Nationalã de Protectie a Consumatorului, au dat niste termene în remedierea gravelor deficiente, pentru care Regionala a fost sanctionatã, dar aceste termene nu au fost respectate. Nici în prezent nu au fãcut ceea ce cere legislatia, normele de respectare a conditiilor de sãnãtate în spatii publice.

Este pãcat cã autoritãtile locale nu sustin acest demers în instantã al domnului Viorel Pascu, pentru cã Gara Petrosani deserveste populatia Petrosaniului, a Vãii Jiului. În cauzã este si gara, dar si Halta Livezeni. Printr-o simplã Cerere de interventie, de 10 rânduri, a Primãriei sau a Consiliului Local Petrosani, se poate rezolva problema, pentru cã nu se cere altceva decât respectarea legislatiei.

Tribunalul Timis poate trimite spre judecare cauza, pentru cã fondul problemei nu a fost judecat prin acea invocare a lipsei calitãtii procesuale a domnului Pascu. Repet: o simplã Cerere de interventie a administratiei locale Petrosani ar rezolva problema, pentru cã, în rest, la dosar existã probe solide în baza cãrora instanta poate obliga Regionala în “a face” Gara si Halta de pe teritoriul Petrosaniului” – a declarat av. Daniel Tomescu. Administratia localã are timp suficient pentru a face o astfel de “cerere de interventie” în care sã spunã cã sustine demersul cetãteanului Viorel Pascu si totul ar fi rezolvat, poarta de intrare a Petrosaniului si a Vãii Jiului ar fi una civilizatã, de respect pentru oameni.

Ileana Firtulescu