Pe langa multimea actiunilor culturale cunoscute în toata Europa, Asociatia Culturala Les Amis de la France Petrila, prin presedintele fondator Ionel Zmau, va face demersuri pentru înfratirea micului dar vestitului oras fracez, Cognac cu Petrila. În perioada 27 august-2 septembrie, doi reprezentanti ai Asociatiei vor reprezenta Romînia la Seminarul International cu tema  “Multiculturalisme et le travail social”, ce va avea loc la Cognac, Franta.

Cine credea vreodata ca visul aiuritor al lui Ionel Zmau, din Petrila, va deveni realitate? Putini, chiar foarte putini au crezut într-o asociatie francofona apreciata în toata Europa, sustinuta de Ambasada Frantei în Romania, de autoritatile locale si de voluntari, o asociatie culturala cu parteneriate, nu bilaterale, ci multilaterale, cu tari ale batranului continent. Ionel Zmau a surprins pe fracezi, dar si autoritatile locale prin seriozitate si o rara tenacitate de a crea un colt, cat o lume, de înalta spiritualitate, în conditiile unei saracii acute. Asociatia nu are bani nici macar sa-si plateasca factura de gaz, dar proiectele – europene si cele cultural-educative – au fost apreciate de reprezentantii Ambasadei Frantei în Romania, Ionel Zmau fiind felicitat pentru ”înaltimea” lor.

Pe parcursul a mai mult de doi ani, Ionel Zmau a sustinut, gandit si coordonat un proiect european scolar, axat pe cunoasterea traditiilor locale ale partenerilor europeni – Comenius, la Grupul ªcolar ”Constantin Brancusi”.

Astfel, elevi ai Petrilei au plecat spre Grecia, Franta si Italia…

A fost o prima deschidere a Petrilei catre lumea larga a culturii. Este primul si singurul proiect de gen aprobat si desfasurat la Petrila în parteneriat scolar multilateral. Asociatia Culturala ”Les Amis de la France” este copilul de suflet al lui Zmau, cu mari posibilitati de a crea accesul la cultura prin metode diferite de învatamantul formal, dar neecluzandu-l, ci completandu-l cu cel nonformal, care atrage atat de mult tinerii de talent.

Asociatia Les Amis de la France a continuat si continua aceasta deschidere a Petrilei prin proiecte proprii si parteneriate cu asociatii culturale europene.

Unul dintre acestea este si ”Tineretul în actiune”, iar doi reprezentanti ai Asociatiei vor participa în perioada 27 august – 2 septembrie 2012, la Seminarul International cu tema  “Multiculturalisme et le travail social”, care va avea loc la Cognac, Franta. Asociatia a mai avut reprezentanti la alte trei asemenea reuniuni. O noutate, la acest Seminar este participarea tinerilor din Africa de Nord, nu doar din Europa, drept pentru care reuniunea poarta denumirea de Euro Med (Euro Mediterrannee).

Cu aceasta ocazie, Ionel Zmau, presedintele fondator al Asociatiei Culturale Les Amis de la France – Petrila, intentioneaza sa faca demersurile premergatoare unei posibile înfratiri a Petrilei cu orasul Cognac, un oras mic, dar faimos în întreaga lume pentru marcile sale de cogniac autohtone, dar si straine, cum este legedarul Courvoisier, dar si  Hennesy care este produs tot aici. Zmau mai are o alternativa de înfratire, Libourne, unde îsi are sediul Asociatia Bibliotecii si Mediatecii Francofone, al carei presedinte Paul de Maillard a vizitat de patru ori Valea Jiului si a facut si donatie consistenta de carte de înalta valoare celor doua Biblioteci si Mediateci Francofone din Valea Jiului, al caror nas spiritual este tot Ionel Zmau. Este vorba de cea de la Petrila – Jean Monnet si cea de la Biblioteca Universitatii Petrosani – Panait Istrati.

În prezent, Ionel Zmau, lucreaza la alt proiect, ”doua capete de pod”, cum îi place sa-l numeasca presedintele Asoaciatiei, care daca va fi aprobat, Ambasada Frantei îl va finanta, iar Primaria Petrila va fi cofinantator.

Ileana Firtulescu