140.000 de minori erau, în 2015, exploatati prin muncã, însã cifrele oficiale sunt departe de situatia realã, iar la nivel global, anul trecut erau 265 de milioane de copii în aceastã situatie, procentul fiind de 16,7% din totalul copiilor.
2,3% din familii raporteazã cã unul din copiii din familie au abandonat scoala, iar motivele sunt legate de sãrãcie si de rezultatele slabe la învãtãturã. România se aflã pe antepenultimul loc (medie de 56.1%) în clasamentul european (media UE este de 63.9%) în ceea ce priveste rata de participare în toate nivelurile de învãtãmânt.
Acesti copii au putine alternative si îi gãsim în situatii precum: copii care cersesc la colt de stradã, în intersectii, printre masini, la bisericã, ori copii care sterg parbrizele masinilor în intersectii, copii care merg prin oras sã adune fier vechi, copii care cautã prin gunoaie dupã ceva de mâncare, copii care merg la groapa de gunoi a orasului pentru a aduna rãmãsite de mobilã, veselã, haine… copii care nu pot merge la scoalã sau sã-si facã temele deoarece au grijã de fratii mai mici, fac treburi pe care ar trebui sã le facã un adult: mâncare, spalã haine, sapã, sparg lemne.
D.G.A.S.P.C. Hunedoara a lansat începând cu luna octombrie, în rândul copiilor de clasa a III – a si a IV- a din 5 unitãti scolare din mediul rural, concursul „Sã ne colorãm copilãria”. Drepturile conferite prin lege, dar si obligatiile ce le revin au fost prezentate copiilor într-un format atractiv, prin jocuri si prezentãri power-point. Tot ceea ce copiii au învãtat au asezat frumos pe coala de desen, iar la final vor fi acordate premii si diplome pentru toti copiii. „Toti copiii vor sã fie fericiti, sã învete si sã se joace liberi, sã fie iubiti si lipsiti de griji, atât copiii aflati în familiile naturale cât si cei aflati în familiile substitutive, în institutiile de protectie a copiilor sau în scoli. Sunt drepturile lor si ziua de 20 noiembrie – Ziua Internationalã a Drepturilor Copilului vine sã ne reaminteascã tuturor, pãrinti sau specialisti care lucreazã cu copiii, cã trebuie sã cunoastem si sã respectãm aceste drepturi. Toate aceste drepturi au fost prevãzute în Declaratia drepturilor copilului din 1959 si în Conventia cu privire la drepturile copilului din 1989 adoptatã de cãtre Adunarea Generalã a Organizatiei Natiunilor Unite. România a fost printre primele state care au ratificat Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, la un an dupã adoptarea sa în cadrul Natiunilor Unite prin Legea nr. 18 din 27 septembrie 1990”, se aratã într-un comunicat remis presei de DGASPC Hunedoara. Tot pentru marcarea zilei de 20 noiembrie în cadrul centrelor rezidentiale pentru copii, aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Hunedoara, sub titlul „Un zâmbet de copil, un drept câstigat” au fost dezbãtute drepturile si obligatiile copiilor într-o manierã interactivã, potrivitã vârstei acestora.
La sfârsitul trimestrului III 2016, în statisticile D.G.A.S.P.C. Hunedoara, figura un numãr de 170 de copii aflati cu mãsurã de protectie în sistemul rezidential si 879 copii aflati în serviciile de tip familial – în plasamente familiale, în tutele si la asistenti maternali profesionisti.
Diana Mitrache