Studentii Universitãtii Petrosani, dar si reprezentanti ai administratiilor locale si nu numai au avut posibilitatea de a însemna ce înseamnã GIS. Institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului s-a alãturat unui eveniment organizat la nivel global.
Ziua GIS nu este doar un eveniment, ci o miscare la nivel global, încadrat în Sãptãmâna Geografiei, iar în tara noastrã se desfãsoarã mai multe activitãti în scoli, licee si Universitãti, în mai multe orase. GIS este acronimul provenit de la Geographic Information System (Sistem Informational Geografic), iar acesta este utilizat în mai multe domenii.
”Am intrat cu adevãrat în rândul lumii si în acest domeniu. Am avut o încercare în martie, când am fãcut un GisDay în reluare pentru cã anul trecut când a avut loc GisDay în întreaga lume nu am fãcut parte din comunitatea mondialã a celor care sãrbãtoresc aceastã zi. Astãzi suntem în rând cu toatã lumea si am proclamat ziua ca GisDay. Le-am arãtat în mod practic participantilor care sunt avantajele unui GIS”, a declarat Lucian Lupu, organizator.
La actiunea de la Universitatea Petrosani au venit reprezentantii ESRI România care le-au arãtat participantilor utilitatea acestui sistem.
“Am venit sã sustinem ziua GisDay. Acest eveniment a fost organizat pentru prima datã în 1999 de cãtre fondatorul ERSI International. Este o zi în care vrem sã le arãtãm oamenilor aplicabilitatea GIS. Am pregãtit mai multe demo-uri pe diferite tematici. Acest GIS înseamnã sã rãspund la trei întrebãri clasice: unde se aflã informatia, ce reprezintã acea informatie si când a avut loc acea informatie. Acest sistem poate fi folosit în orice domeniu”, a declarat Florin Mihai, reprezentant ESRI România.
Cu ocazia GIS Day Universitãti, agentii guvernamentale, scoli, ONG-uri si profesionisti GIS se reunesc pentru a aduce cunostinte legate de GIS în comunitate, si pentru a crea o mai bunã întelegere asupra lumii în care trãim.
Monika BACIU