În urma descinderilor de marti, în mai multe judete printre care si Hunedoara, procurorii DIICOT au decis retinerea a 11 persoane, toate fiind suspectate de fraudã informaticã, fals informatic si spãlare de bani. Anchetatorii au cerut judecãtorilor Tribunalului Vâlcea emiterea unor mandate de arestare preventivã pentru 30 de zile.

Grupul infractional a fost destructurat, marti, în urma a 64 perchezitii domiciliare în 9 judete, una dintre ele fiind efectuatã la un suspect din judetul Hunedoara. Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii aprilie 2015, un bãrbat a initiat pe raza municipiului Bucuresti un grup infractional organizat, format din 74 de suspecti, care a avut ca scop prejudicierea unui numãr de peste 1000 de persoane vãtãmate din România, Germania, Cehia, Italia, Franta etc., cu suma de peste 4,5 milioane euro.

”S-a retinut cã grupul infractional era structurat pe 3 paliere (primul palier era format din coordonatorul retelei si alti membrii care racolau persoane, cetãteni români si strãini, dispuse sã deschidã conturi bancare; al doilea palier era format din membri ai grupului infractional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul postei electronice si de a le induce în eroare în vederea transferãrii sumelor de bani corespunzãtoare asa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din strãinãtate puse la dispozitie de cãtre liderul grupului; al treilea palier era format din membri denumiti „ sãgeti”, care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România si strãinãtate pe care le puneau la dispozitia grupului, în schimbul unor sume de bani).

S-a retinut cã începând cu luna aprilie 2015 membrii grupului infractional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în strãinãtate si aproximativ 120 de conturi în România”, sustin procurorii DIICOT. Actiunea a fost derulatã de o echipã comunã de anchetã româno-germanã constituitã cu sprijinul EUROJUST.

Maximilian Gânju