Caldura sufocanta face ca viperele sa fie extrem de agresive in aceasta perioada mai ales ca sunt si in perioada de imperechere, iar riscul ca o persoana sa fie muscata este foarte mare.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Hunedoara au emis o atentionare cu privire la un posibil pericol pe care il reprezinta viperele in aceasta perioada in zonele montane ale judetului Hunedoara. Potrivit DSP, din luna iunie si pana in august viperele isi perpetueaza specia si sunt extrem de periculoase, iar muscaturile de vipera impun efectuarea de urgenta a unui vaccin antiviperin.
“Pe teritoriul tarii noastre se intalnesc trei tipuri de vipere: vipera cu corn, vipera comuna si vipera de stepa. In judetul Hunedoara, singura vipera care este intalnita este cea comuna (berus), care detine insa un puternic venin. Excursionistii trebuie sa cunoasca pericolul pe care il reprezinta viperele in aceasta perioada, modalitatile de prevenire a atacului acestora si care sunt primele masuri de ajutor care trebuie luate in caz de muscatura. Persoana muscata de vipera poate muri in cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxina), hemoglobina din sange formand, impreuna cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.
Totusi moartea cauzata de muscatura unui sarpe veninos survine in cazuri rare, mai mult de jumatate din muscaturile de vipera sunt “uscate” fara inoculare de venin. Efectele unei muscaturi de sarpe veninos variaza in functie de varsta, conditia
fizica si starea de sanatate a victimei. O muscatura de sarpe poate sa afecteze victima, dar si pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, impiedicand luarea masurilor necesare ”, afirma Dumitra Stefan, director DSP Hunedoara.
Specialistii recomanda turistilor pentru a evita muscatura de vipera sa poarte bocanci de munte, chiar daca temperatura ambianta este ridicata; efectuati permanent un control vizual al zonei in care urmeaza sa pasiti; nu ridicati pietre mari decat dupa ce, in prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi; iar
daca intrati intr-o zona cu vegetatie inalta care nu va permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un bat astfel sarpele va fugi din calea dumneavoastra.
Simptomele muscaturii de sarpe veninos sunt durere acuta, tumefierea (umflarea) zonei afectate; una sau doua urme de intepatura; (muscatura de vipera se prezinta ca doua intepaturi la distanta de 3-4 milimetri); semiconstienta; decolorarea sau colorarea in violet sau negru a pielii din zona in care a patruns veninul si necrozarea tesuturilor, alte simptome generale: senzatie de greata, voma, tulburari de vedere, dificultati de respiratie (tahipnee), hipersudoratie (transpiratie excesiva), dureri abdominale, sete, anxietate si posibila pierdere a cunostintei. O muscatura de la orice tip de sarpe veninos trebuie sa fie intotdeauna considerata o urgenta medicala. Chiar si muscaturile de serpi neveninosi ar trebui sa fie tratate de medic, pentru ca pot aparea reactii alergice severe.
In cazul in care o persoana este muscata de un sarpe veninos medicii recomanda transportarea victimei la spital cat mai rapid posibil pentru administrarea serului antiviperin. Victima trebuie sa stea cat mai linistita, sa nu se miste, pentru a evita raspandirea veninului in corp si sa astepte sosirea personalului calificat.
Pericol ridicat in Defileul Jiului
Anul acesta numarul serpilor care coboara de pe stancile din Defileul Jiului in refugiile destinate soferilor, este mai mare ca oricand, drept dovada stand si multimea de reptile de pe marginea drumului care au sfarsit sub rotile autoturismelor.
Animalele isi cauta adapost in zona joasa, pe malurile Jiului si inevitabil se intalnesc cu oamenii. Astfel, pericolul ca o persoana sa fie muscata este cu atat mai mare dat fiind faptul ca in defileul sunt o multime de muncitori care lucreaza pe santierele hidrotehnice, dar si pescari ori turisti. In anii trecuti pe soseaua din Defileul Jiului, o artera intens circulata au fost amplasate, mai ales in refugiile destinate soferilor, panouri de avertizare cu textul „Atentie Vipere!”.
Serul antiviperin, pentru a trata cu promptitudine si cu competenta eventualele cazuri de muscatura de vipera, se asigura de unitatile sanitare cu paturi din judet. Unitatile sanitare care au in stoc la serviciile de urgenta ser antiviperin sunt: Spitalul Judetean de Urgenta Deva; Spitalul Municipal „ Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara; Spitalul de Urgenta Petrosani; Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal Hateg.
Maximilian GANJU