Situatie fãrã precedent la Uricani, unde abia de joi s-a gãsit o solutie pentru ridicarea gunoiului depozitat la ghene timp de peste 3 sãptãmâni.  Oamenii sunt revoltati si privesc cu groazã spre locurile în care sunt depozitate deseurile de atât de mult timp, încât nimeni nu mai crede cã le va lua cineva. „Nu vedeti? E o mizerie de nedescris. Si aici în cartier si la spital, sau lângã primãrie. Nu conteazã unde, dar bine cã e mai rece si nu pute tare. Se simt mirosurile, dar mi se pare îngrozitor”, spune un bãrbat, care si-a aruncat plasa peste maldãrul urias de deseuri.

Culmea, la unul dintre punctele de colectare, troneazã un afis urias, în care oamenilor li se cere sã pãstreze curãtenia si mizeriile dimprejurul ghenei parcã sfideazã omenia. „Eu am plãtit gunoiul pânã la sfârsitul anului si uitati de ce priveliste am parte, lângã garaj! Mai mare rusinea pentru toti cei care trãim asa”, izbucneste un alt localnic din Uricani.

Gunoiul  a zãcut neridicat, pentru cã societatea subodonatã primãriei a intrat în faliment si utilajele au fost puse sub sechestru. De altfel, primarul Dãnut Buhãescu dã vina pe întreg sistemul de gestionare al deseurilor din judetul Hunedoara, pe licitatiile neefectuate la timp si pe faptul cã a întins insolventa pânã nu a mai putut. S-a apucat abia joi sã curete câte un punct de colectare si face socoteli pe seama celor care vor fi ei amendati cã nu plãtesc, deoarece jumãtate din populatia orasului nu a plãtit pentru acest serviciu de ani buni.

3-1

„Am discutat cu cetãtenii sã le explic în ce situatie ne aflãm. E posibil sã fim cum avea Roma acum câtiva ani, sã stãm vreun an de zile în gunoaie. E un pericol, dar au crescut costurile si trebuie sã colectãm de la mai multi, cã nici jumãtate din beneficiari nu au plãtit gunoiul poate niciodatã. A grãbit falimentul firmei tocmai aceastã situatie”, a explicat Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.

Acum încarcã gunoiul, cu un utilaj, cu care îl si trimite la Horezu, dar îsi pune sperante si în deponeul temporar de la Petrosani. „Am apelat la Consiliul Judetean si la A.D.I. Valea Jiului pe deseuri. M-am miscat, ne miscãm repede, cã orasul Uricani e recunoscut ca fiind cel mai curat oras si taman acum am pãtit asa ceva, iar unii spun cã PNL-ul a lãsat asa înainte de alegeri. Noi am vrut sã întindem insolventa, pânã se stabilea operatorul unic, dar nu s-a mai putut. Nu s-a putut si acum noi ne miscãm si cãutãm sã rezolvãm cumva problema. Pe rând, am încãrcat câte un punct, pânã facem curãtenie”, a mai spus Buhãescu.

Diana Mitrache