Mister total si legi care se bat cap în cap. Complexul Energetic Hunedoara a bifat o premierã nationalã. A iesit din insolventã de douã ori într-un singur an, fãrã a se redresa financiar. Nimeni nu stie ce e de fãcut, toatã lumea asteaptã motivarea instantei, însã în aceastã perioadã creditorii societãtii sunt cei mai avantajati. Acestia vor cere, din nou, blocarea conturilor CEH. Angajatii Complexului Energetic Hunedoara stau pe un butoi cu pulbere dupã iesirea societãtii din insolventã. Pânã la o motivare a instantei, societatea energeticã rãmâne fãrã nicio protectie.
“Primã mãsurã solicitatã de acestia (creditorilor-n.r.) a fost sã cerem bãncilor la care CEH are deschise conturi suspendarea mãsurilor de executare silitã în temeiul art. 75 din Legea nr. 85/2014, si directionarea eventualelor sume în contul unic colector, cont al lichidãrii deschis pentru S CEH SA la CEC Bank Petrosani”, aratã administratorul judiciar în raportul lunar de activitate. Asta înseamnã cã dupã iesirea CEH din insolventã, creditorii companiei vor cere, din nou instantelor, blocarea conturilor societãtii. Acelasi administrator judiciar aratã cã deschiderea procedurii insolventei a protejat societatea.
“Ministerul energiei aprobã de câtiva ani bugete anuale pentru CEH SA prevãzând pierderi de cca un milion lei pe zi,desi e logic ca în lipsa unei subventii agentul economic CEH va ajunge în faliment, trãgându-si dupã el majoritatea furnizorilor. Deschiderea procedurii de insolventã a adus un rãgaz temporar pentru debitoare deoarece s-au suspendat executãrile silite si nu s-au mai calculat majorãri si penalitãti pentru creantele negarantate, dar timpul a trecut, iar procedura de insolventa nu reprezintã nicidecum salvarea debitorilor, ci doar cadrul în care acestia pot sã-si punã în practicã mãsurile prin care îsi pot redresa activitatea obtinând o crestere a veniturilor cu care sã poatã sustine un Plan de reorganizare aprobat de creditori”, mai arãta administratorul judiciar.
Fostul administrator special al CEH, Bogdan Stãnescu se declarã îngrijorat de soarta CEH, datã fiind solutia instantei.
“Opinia mea este cã iesirea din insolventã a CEH nu va aduce nimic bun pentru societate, ci dimpotrivã. Astept motivarea instantei”, a declarat pentru CRONICA VÃII JIULUI, Bogdan Stãnescu, fostul administrator special al CEH.
Si oficialii Ministerului Energiei sustin cã decizia instantei nu îi este favorabilã societãtii hunedoara si cã se fac toate eforturile pentru a salva CEH de la faliment.
“Iesirea din insolventã a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situatie favorabilã societãtii si nu creeazã premisele unui proces facil de restructurare a companiei. Chiar si în aceastã situatie, în care societatea, aflatã în dificultãti financiare enorme, nu beneficiazã de protectia conferitã de starea de insolventã, obiectivul Ministerului Energiei rãmâne acelasi: sã restructureze si sã eficientizeze societatea.Planul pus în practicã în ultimele luni privind mãsurile de eficientizare a CEH continuã sã fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica solutiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului”, aratã comunicatul Ministerului Energiei.
Implicatii ale iesirii din insolventã a CEH
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara se aflã într-o situatie nemaiîntâlnitã la nivel national. Este pentru prima datã când o companie iasã din insolventã de douã ori, dar fãrã a se fi redresat financiar.
“Conducerea societãtii asteaptã comunicarea motivelor avute în vedere de cãtre instanta de judecatã la luarea acestei decizii, urmând ca, ulterior, sã-si fundamenteze hotãrârile în ceea ce priveste conduita proceduralã care va trebui abordatã în perioada urmãtoare. Începând cu data pronuntãrii, decizia Curtii de Apel Alba Iulia produce efecte. Având în vedere cã iesirea din insolventã a societãtii nu se datoreazã îmbunãtãtirii situatiei economice si financiare, S CEH-SA va avea de înfruntat probleme majore în gestionarea activitãtii curente. Existã riscul iminent al executãrii conturilor societãtii de cãtre creditori, implicatiile imediate fiind punerea S. CEH-SA în imposibilitatea asigurãrii materialelor si serviciilor de strictã necesitate pentru continuarea activitãtii si dificultãti în efectuarea plãtilor salariale. Posibila oprire a activitãtii societãtii va conduce implicit si la sistarea furnizãrii agentului termic necesar încãlzirii populatiei. În contextul situatiei actuale, conducerea societãtii va face tot posibilul sã avanseze în demersurile initiate cu Comisia Europeanã pentru asigurarea mentinerii în functiune a pãrtii viabile din cadrul S. CEH-SA, prin accesarea unor forme de ajutor de stat atât pentru activitatea minierã cât si pentru cea energeticã. Subliniem faptul cã recent aprobatul memorandum privind includerea în programul de închidere a douã mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, reprezenta doar un prim pas în procesul de obtinere a autorizãrii ajutorului de stat pentru activitatea minierã de cãtre Comisia Europeanã”, se aratã în comunicatul remis presei, de cãtre conducerea CEH.
CEH intrase în insolventã pe 7 ianuarie, însã tot Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 3 mai, apelul formulat de Sindicatul „Noroc Bun” Petrosani împotriva sentintei de intrare în insolventã, aceasta fiind anulatã si cauza trimisã spre rejudecare la instanta de fond.
În prima perioadã de insolventã, judecãtorul sindic numise tot firma GMC drept administrator judiciar, desi Ministerul Energiei propusese casa de insolventã Euro Insol. În cadrul CEH lucreazã circa 6.300 de angajati la termocentralele Mintia si Paroseni, precum si la minele de cãrbune Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan din Valea Jiului. CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei cãtre Ministerul Finantelor Publice.
Ministerul Energiei: “Nu este o situatie favorabilã societãtii”
Ministerul Energiei sustine cã iesirea din insolventã a Complexului Energetic Hunedoara nu face decât sã agraveze situatia societãtii. Mai mult decât atât, un comunicat al ministerului aratã cã în orice situatie CEH trebuie restructurat pentru a fi eficientizat. “Ministerul Energiei a luat act de decizia Curtii de Apel Alba Iulia luatã marti, 8 noiembrie, prin care se respinge procedura de intrare în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Este o decizie definitivã a unei instante de judecatã pe care Ministerul Energiei nu poate decât sã o respecte si sã i se conformeze” aratã un comunicat al Ministerului Energiei.
În plus, odatã cu iesirea din insolventã, procesul de restructurare devine mai greu de implementat.
“Iesirea din insolventã a Complexului Energetic Hunedoara nu este o situatie favorabilã societãtii si nu creeazã premisele unui proces facil de restructurare a companiei. Chiar si în aceastã situatie, în care societatea, aflatã în dificultãti financiare enorme, nu beneficiazã de protectia conferitã de starea de insolventã, obiectivul Ministerului Energiei rãmâne acelasi: sã restructureze si sã eficientizeze societatea. Planul pus în practicã în ultimele luni privind mãsurile de eficientizare a CEH continuã sã fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica solutiile necesare pentru protejarea companiei de pericolului falimentului”, mai aratã comunicatul Ministerului Energiei.
Complexul Energetic Hunedoara a iesit din insolventã pentru a doua oarã în acest an. Nu pentru cã s-ar fi îmbunãtãtit situatia economicã, ci pentru cã asa a decis instanta.
Monika BACIU