S-a stabilit cã douã unitãti miniere se vor închide si cã termocentralele se vor desprinde din nou de mine, iar la Bruxelles se va merge cu un program bine gândit. În asta sperã acum sindicatele din minerit, pentru cã altfel, minerii vor avea mult de suferit.

„Conform programului cu care se va merge la Bruxelles, pentru Termocentrala  Mintia se  prevede un grup pe gaz, care sã continue activitatea de producere a energiei la Mintia. Acest lucru, desigur, genereazã probleme mari pentru minele din Valea Jiului, deoarece acum acolo sunt douã grupuri care merg constant pe cãrbune. Deci, fiind eliminate, este normal ca productia pe care o dãm noi, în Valea Jiului, sã nu îsi mai gãseascã beneficiari”, a declarat Darius Câmpean, presdintele sindicatului Muntele.

Minele Lonea si Lupeni se închid, însã, sindicatele încã nu stiu cum se va întâmpla asta si sustin cã nu au vãzut vreun protocol în acest sens, nici pânã acum.

„Nu avem acest program de închidere. Nu l-a avut nici fostul presedinte (n.r Petre Nica). L-am solicitat si ni s-a spus cã se va vedea dacã ni se va putea înmâna. Nu stiu care au fost criteriile ce au stat la baza închiderii acestor douã mine, desi termenele, cã tot este campanie electoralã, genereazã o adevãratã disputã. Vreau sã spun cã anul trecut în aprilie, ministrul energiei a spus clar când îsi vor termina activitatea de productie: Lupeniul în 2017, iar Lonea, decembrie 2018, urmând ca lucrãrile de închidere sã dureze încã un an”, a mai spus Darius Câmpean. Guvernul va da bani pentru aceastã activitate si o va face din economiile pe care Societatea de Închideri de Mine le-a realizat pânã acum, însã minerii militeazã pentru rãmânerea celor douã unitãti în cadrul CEH.

„Memorandumul asigurã posibilitatea dizlocãrii banilor de la SNÎM cãtre CEH, pentru închiderea acestor douã mine. Urmeazã apoi o notificare cãtre Bruxelles, care sã arate cã Guvernul României este de acord cu mutarea acestor fonduri financiare, apoi trebuie o nouã hotãrâre de Guvern, care sã spunã clar cã minele Lupeni si Lonea vor intra pe închidere”, a conchis sursa citatã. Complexul Energetic Hunedoara va rãmâne cu douã mine viabile si termocentralele vor functiona doar dacã va exista un acord cu Mediul. Deocamdatã, însã, iesirea din insolventã a CEH printr-o mãsurã definitivã, este din nou în mãsurã sã bulverseze regulile stabilite pânã acum.

Diana Mitrache