Maidanezii sunt liberi pe strãzi, iar autoritãtile judetene care au în subordine Serviciul pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stãpân se laudã cu activitatea intensã. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Laurentiu Nistor, si vicepresedintele Mircea Bobora s-au întâlnit, la Deva, cu presedinta Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cîmpean, si cu vicepresedintele Marcel Constantin Luca. La discutii au mai luat parte reprezentanta Asociatiei Animal Life Sibiu, un ONG care apãrã drepturile animalelor, si dr. Adrian Cioran, directorul Serviciului Judetean pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stãpân Hunedoara. Reprezentantii administratiei sibiene au dorit sã vadã la fata locului modul de organizare si functionare a serviciului amintit anterior.

Presedintele Laurentiu Nistor le-a prezentat oaspetilor structura organizatoricã a acestui serviciu, precum si rezultatele obtinute în cei patru ani de functionare. Ulterior, reprezentantii CJ Sibiu au fost condusi în teren la adãposturile de la Hunedoara, Cãlan si Orãstie. Reprezentantul seriviciului judetean, dr. Adrian Cioran, le-a explicat la fata locului care sunt tipurile de adãposturi pentru câinii abandonati, existente în judetul Hunedoara, ce înseamnã un adãpost mare, unul mediu si unul modular, care este procedura de lucru si ce eforturi presupune cazarea câinilor abandonati, odatã culesi de pe strãzi.

“Judetul Hunedoara este singurul judet din tarã în care functioneazã un astfel de sistem intergrat, iar Sibiul doreste acum înfiintarea unui organism similar. În urma vizitei de documentare, atât conducerea CJ Sibiu, cât si reprezentanta ONG-ului de protectie a animalelor s-au declarat încântati de cele vãzute aici.

Presedinta CJ Sibiu a solicitat conducerii CJ Hunedoara si dr. Adrian Cioran sprijin fizic si logistic pentru înfiintarea serviciului, inclusiv prin prezentãri în detaliu la o apropiatã reuniune a primarilor din judetul Sibiu, ce va fi convocatã de cãtre conducerea administratiei sibiene”, aratã oficialii Consiliului Judetean Hunedoara.

În prezent, în judetul Hunedoara functioneazã opt adãposturi, la Deva, Brad, Orãstie, Simeria, Hunedoara, Cãlan, Petrosani si Urican, cu o capacitate totatlã de 840 de locuri. Gradul de ocupare este de circa 90%. Serviciul Judetean pentru Ocrotirea Animalelor fãrã Stãpân Hunedoara are 54 de angajati, iar din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã fac parte 41 de orase si comune, plus Consiliul Judetean Hunedoara.

Monika BACIU