Minerii vor lucra si sâmbãta si conducerea fiecãrei unitãti miniere urmeazã sã întocmeascã un plan de lucru pentru toate cele 10 abataje din care se scoate în acest moment cãrbune la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Protocolul a fost încheiat între sindicate si administratie si urmeazã sã fie valabil în perioada imediat urmãtoare.  „Am încheiat un protocol care vizeazã munca suplimentarã pe care o efectueazã minerii la minele din cadrul CEH. Acest protocol presupune plata unei anumite pãrti din posturile prestate suplimentar, pe luna în curs, lucru care nu s-a întâmplat în ultimul timp, plata posturilor fãcându-se la 60 de zile”, a declarat Darius Câmpean, presdintele Sindicatului Muntele.

Minerii vor lucra pe 4 schimburi si sâmbãta, pentru cã este nevoie de cãrbuni pentru asigurarea agentului termic. Mai mult, pentru perioada urmãtoare, minerii primesc si tichete pentru hranã, care se acordã dupã un alt algoritm, dupã cum sustin acum sindicalistii.

„Nu se vor mai acorda în douã transe. Cele de pe luna noiembrie vor fi acordate pânã pe 15 decembrie, iar cele de pe decembrie, pânã pe 10 ianuarie 2016”, a mai spus liderul sindical, care considerã cã deja si-a îndeplinit principalele obiective cu care a pronit în momentul în care a fost ales în functia pe care o ocupã acum. Sindicalistii spun cã au demarat chiar si procedura pentru decontarea transportului minerilor la si de la locul de muncã, iar licitatia pentru firma de transport va avea loc în perioada urmãtoare. „A început procedura de decont, pe care am reusit sã o semnãm pânã când se adjudecã procedura de transport. În continuare, procedurile pentru organizarea licitatiei continuã si, probabil, cât de curând se vor publica ofertele pe SEAP”, a completat Darius Câmpean. Minerii, însã, stau în expectativã si asteaptã sã vadã ce se va întâmpla cu cele douã termocentrale, pentru a sti ce au de fãcut pe viitor.

Diana Mitrache