Cetãtenii din Valea Jiului nu au nevoie de ajutoare sociale, ci de locuri de muncã. Asta subliniazã premierul României, Dacian Ciolos, care este de pãrere cã s-a gresit în momentul în care s-au închis minele, iar în schimb s-au acordat ajutoare sociale, în loc sã fie realizate locuri de muncã.

“Ne gândim sã adaptãm si schemele de ajutor de stat pentru investitii, pentru a putea rãspunde nevoilor unor astfel de regiuni. Schema de ajutor de stat care va viza investitii de dimensiuni medii, între 1 si 5 milioane de euro, cele actuale sunt de 10 milioane de euro. Am pregãtit o schemã de ajutor de stat care va intra în vigoare anul viitor si se va derula pânã în 2020 cu alocare financiarã pentru investitii între 1 si 5 milioane de euro si pentru aceste trei zone vom avea o alocare bugetarã specificã rezervatã pentru a putea atrage investitii care sã creeze locuri de muncã. Urmare a închiderii unor mine s-a venit cu ajutoare sociale, dar dezvoltarea economicã si cel mai bun mod de a face oamenii sã beneficieze de cresterea economicã nu sunt ajutoarele sociale, cât crearea de locuri de muncã si de asta avem nevoie. Avem nevoie si de ajutoare sociale în unele cazuri, dar în primul rând trebuie sã creem locuri de muncã si în aceastã perspectivã am gândit aceste programe”, a declarat, la Petrosani, premierul României, Dacian Ciolos.

Valea Jiului are norocul de a fi pozitionatã în zona de vest a tãrii, iar acest lucru ar putea însemna reorientarea marilor investitori privati si spre aceastã zonã.

“Aici e nevoie de infrastructurã, trebuie sã putem conecta Valea Jiului cu zonele de acces. Existã un potential pentru instalarea unor afaceri si pentru asta fiecare municipiu ne-a spus cã vrea sã dezvolte parcuri industriale, dar trebuie sã le gândim integrat pentru cã nu are rost sã facem câte un parc industrial în fiecare localitate si sã nu vinã nimeni în niciunul dintre ele”,  a mai subliniat premierul României.

De cealaltã parte, vicepremierul României a declarat cã sunt oportunitãti de finantare si pentru micile întreprinderi. Sumele pentru aceste programe sunt de ordinul milioanelor de euro.  “Mai sunt programe pentru IMM-uri. Toate incubatoarele de afaceri care sunt în portofoliul ministerelor intrã în acest univers de referintã pentru aceastã unitate. Mizãm si pe dezvoltarea micilor afaceri în Valea Jiului, pentru turism, alte probleme de servicii. Paleta este foarte largã. Va fi o felie rezervatã pentru Valea Jiului”,  a spus, la Petrosani, Vasile Dîncu, vicepremierul României.

Monika BACIU