Sistemul cardului de sãnãtate s-a blocat, bolnavii suferã

Bolnavii care au avut nevoie de consultatii sau retete medicale au fost nevoiti ieri sã stea zeci de minute la cozi din cauzã cã sistemul informatic al cardului de sãnãtate nu functiona în cabinetele medicilor de familie fiindcã s-a blocat.

Potrivit presedintelui Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, Ana Chis Serban sistemul nu a functionat în ultimele patru zile lucrãtoare, ceea ce a dus la crearea unei stãri de nemultumire în rândurile medicilor, pacientilor si farmaciilor care ar trebui sã onoreze retele bolnavilor.

„Sãlile de asteptare sunt pline, iar Casa Nationalã de Sãnãtate nu a dat niciun comunicat oficial cã putem da retete offline pentru cã sistemul a picat, deci nu-si recunoaste vina. Ca sã pot valida serviciile am lucrat pe timpul noptii de acasã, atunci când am reusit sã prind sistemul functional. Stresul a ajuns la maxim. Sala de asteptare este plinã si eu mã uit la calculator”, a afirmat dr. Ana Chis Serban.

Potrivit acesteia, chiar dacã existã o hotãrâre de guvern prin care retetele medicale pot fi eliberate offline si recunoscute atunci când sistemul informatic al CNAS nu functioneazã, validarea serviciilor medicale este conditionatã de existenta unui comunicat oficial al Casei, prin care se anuntã cã sistemul  cardului de sãnãtate este blocat.

„Acest comunicat nu existã”, a precizat dr. Ana Chis Serban. Presedinta APMF Hunedoara a mai spus cã în lipsa unui sistem informatic functional, medicii de familie nu mai pot verifica nici calitatea de asigurat a unei persoane si nici dacã aceasta a ridicat sau nu medicamente pe retete eliberate de alte cabinete medicale. Medicii de familie din judet sunt decisi sã se ralieze demersului la nivel national al Societãtii Nationale de Medicinã a Familie, care a anuntat cã va da în judecatã CNAS pentru problemele care au apãrut în sistemul informatic al cardului de sãnãtate.

Advertisements