90 de milioane de euro vin în Valea Jiului / ApaServ Valea Jiului, prima societate din tarã care va accesa fonduri europene substantiale

Infrastructura de apã din Valea Jiului va beneficia de sprijin guvernamental, prin intermediul Unitãtii Guvernamentale de Asistentã Tehincã ce a fost inauguratã vineri la Petrosani, în prezenta Premierului Dacian Ciolos. De fapt, unitatea va garanta cã o parte dintre fondurile europene si guvernamentale va ajunge si în acest loc defavorizat, iar investitia în aductiunea de apã si canalizare din Vestul Vãii Jiului va fi prima giratã de Guvern. Practic, prin U.G.A.T. vor fi urgentate toate chestiunile birocratice asa încât banii sã poatã fi folositi în timp.

ApaServ Valea Jiului este prima societate de profil din tarã care va începe un proiect derulat pe fonduri europene în cadrul Programului de Infrastructurã Mare. Anuntul a fost fãcut chiar de consilierul premierului României, Ionel Dancã. Proiectul ar urma sã fie semnat în urmãtoarele douã sãptãmâni, iar în Valea Jiului vor ajunge 90 de milioane de euro, bani care vor fi investiti în confortul abonatilor societãtii de apã.

“Primul proiect este un proiect care va fi primul, la nivel de tarã la infrastructurã mare, vorbim de proiectul pe apã si apã uzatã, un proiect de 90 de milioane de euro. Dupã implicarea cancelariei în procedurile de avizare sperãm sã fie semnat cu Comisia Europeanã”, a declarat Ionel Dancã, consilierul premierului Dacian Ciolos. La rândul sãu, Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului sustine cã pentru aceastã reusitã a fost nevoie de implicarea tuturor factorilor de decizie, primari, presedinte de Consiliu Judetean.

”În interventia mea, pe care am avut-o la întâlnirea cu autoritãtile locale si judetene, am arãtat cã proiectele implementate de Apa Serv Valea Jiului sunt dovada certã a faptului cã, atunci când vine vorba despre chestiuni majore care privesc dezvoltarea localã, toti factorii de decizie de la nivel local si regional (primarii, presedintele Consiliului judetean, consilierii s.a.m.d.) conlucreazã eficient pentru atragerea de finantãri în regiune. L-am informat pe Primul Ministru cã Apa Serv este, de altfel, primul operator din România care va accesa fonduri europene substantiale în cadrul POIM 2014-2020 si apreciez, în mod deosebit faptul cã Dacian Ciolos a precizat acest aspect si în conferinta de presã de astãzi, de la Universitatea Petrosani. În acelasi timp, apreciez sprijinul constant pe care l-am primit din partea domnului Ionel Dancã, omul care coordoneazã Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã (UGAT), în urgentarea procedurilor privind aprobarea proiectului care va aduce 90 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apã si canalizare din Valea Jiului, proiect pe care-l vom semna în urmãtoarele sãptãmâni. De fapt, pot spune cu certitudine cã UGAT a functionat la Petrosani, încã de la prima vizitã în Valea Jiului a vicepremierului Vasile Dîncu si a consilierului de stat Ionel Dancã, motiv pentru care, personal, le multumesc”, a declarat Costel Avram.

Partea a doua a proiectului de modernizare a sistemului de canalizare si alimentare cu apã potabilã valoreazã 67 de milioane de euro, fãrã TVA, iar zeci de km de retea vor fi reabilitati. În aceastã parte a proiectului vor fi reabilitati 44 de km de retele în toate orasele Vãii Jiului, 3 surse de apã, la Jiet, Polatiste si Izvoru, aductiunea magistralã de la Valea de Pesti spre Petrosani, statiile de tratare de la Zãnoaga si Taia si retelele de distributie din Vestul Vãii Jiului. De fapt cu ele va si începe proiectul, investitiile fiind prioritare în Lupeni si Uricani.  Operatorul de apã din Petrosani este primul în tarã care a încheiat deja prima parte a proiectului si tot pionieri ar putea fi si în partea a doua a acestuia, dar în aceste zile la Bucuresti se fac ultimele retusuri ale proiectului.

Nu este pentru prima datã când societatea de apã din Valea Jiului reuseste sã atragã în zonã fonduri europene. Primul proiect european derulat de ApaServ a vizat Reabilitare retele de apã etapa I, s-a derulat în perioada 1999 – 2002, si a avut o valoare totalã a lucrãrilor de 30.079.546,39 RON. În cadrul acestui proiect s-au reabilitat conducte (inclusiv bransamente), în lungime de 85,23 km, iar lungimea retelei extinse (inclusiv bransamente) a fost de 39,98 km. În etapa a II-a, a cãrei perioadã de executie a fost 2003-2007, ApaServ a reusit sã atragã fonduri de la Consiliul Judetean de 5.106.775,95 RON, ocazie cu care s-au reabilitat conducte (inclusiv bransamente): pe o distantã de 108,97 km, în timp ce lungimea retelei extinse (inclusive bransamente), a crescut cu încã 22,31 km.

În tot aceastã perioadã  s-au realizat si douã micro-hidrocentrale, la Polatiste si la Valea de Pesti cu o putere de 35-65 kw/h, respectiv 65-95 kw/h. Si nu în ultimul rând, din fonduri proprii, ApaServ a efectuat lucrãri de reabilitare a retelei de distributie apã Colonie – Petrosani inel 5, cu o valoare totalã a lucrãrilor de 203.286,12 RON.

Monika BACIU
Diana MITRACHE

Advertisements

5 comentarii la „90 de milioane de euro vin în Valea Jiului / ApaServ Valea Jiului, prima societate din tarã care va accesa fonduri europene substantiale

 • 6 noiembrie 2016 la 20:14
  Permalink

  Proiectul nici nu a plecat la Comisie in mod oficial, prin sistemul de transmitere a proiectelor MYSMIS.
  De mai bine de un an se spune ca proiectul va fi semnat in urmatoarele saptamani….
  Mai vorbim prin primavara

 • 6 noiembrie 2016 la 22:38
  Permalink

  Se va ieftini si apa ?

 • 7 noiembrie 2016 la 06:52
  Permalink

  Da, asteptati-va sa se dubleze iar pretul apei……
  Nenorocitii!

 • 7 noiembrie 2016 la 07:18
  Permalink

  La 20% cat este parandaratul la lucrarile din bani publici Costel Avram va deveni milionar pe persoana fizica.

 • 7 noiembrie 2016 la 15:49
  Permalink

  minerii se pot muta la apa serv ca merge f bine

Comentariile sunt închise.