“Sunt onorat de acest titlu si la fel de emotionat ca si când as primi o distinctie internationalã. E chiar ceva mai mult…  Acasã este locul unde  recunoasterea, aprecierea sunt mult mai pretioase. Având ocazia sã compar trãirile, aici existã acel “ceva” care te face sã te simti mai împlinit…” – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani.

Sâmbãtã, la Clubul Copiilor si Elevilor Petrila, a avut loc un eveniment cultural care a fost ca o explozie a bucuriei, desi invitatii se asteptau la sobrietatea unui vernisaj, CONTUR 2016 – IONEL ZMÃU, si a unei prezentãri de carte în limba francezã.

Cei doi organizatori, directorul Clubului Copiilor, cunoscutul profesor implicat în viata comunitãtii, artistul plastic Radu Chinta si noul presedinte al Asociatiei Culturale Les Amis de la France, apreciat profesor de limba francezã, Scoala nr. 6 Petrila – Simona Manoliu, au în comun activitatea la vestita Asociatie culturalã francofonã, cunoscutã în mai toatã Europa, recomandatã de Bruxelles, desi s-a nãscut în urma unui proiect în care s-au implicat o mânã de oameni mânati în luptã de energia si determinarea regretatului Ionel Zmãu…

4-1

Un om ambitios, cu altã abordare, noul presedinte al Asociatiei Les Amis de la France Petrila, Simona Manoliu, si-a propus ca alãturi de valorosii membri asociatiei, sã-i dea strãlucirea pe care o meritã, prin proiecte de anvergurã, intensificarea colaborãrilor si lãrgirea paletei culturale.

Evenimentul de la Petrila a fãcut ca sala de festivitãti a Clubului Copiilor si Elevilor sã fie neîncãpãtoare pentru pãrinti, profesori, directori de scoli, autoritãti locale etc. Au fost evidentiati expozantii, copiii care au participat la Tabãra de Creatie, coordonati de Cipriana Chinta, Radu Chinta si Ramona Biro. „Stim cã o aglomerare de puncte formeazã, vizual, o patã de culoare. Dacã am face un exercitiu si am realcãtui lumea numai din puncte ar fi si pentru noi, adultii, o temã dificilã. Vã invit sã vã delectati vizual cu o lume a copiilor realizatã în manierã pointilistã” – spunea Radu Chinta. A urmat un moment artistic de densitatea unui adevãrat spectacol, cu muzicã si poezie de calitate în limba românã si francezã, ceva între inocentã si visuri la altfel de viitor, între sensibilitatea adolescentinã si profunzimea mesajelor,  uneori dureros de realiste, în care se regãseau – “Si, uite, n-are cine sã ne-ajute/Abia-si mai tine lumea ale sale/Si-ntr-un perete alb de muze mute/ Nebunii negri cautã o cale”…

4-2

Surpriza a venit la final, când rectorului Universitãtii Petrosani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, i-a fost conferit titlul de “Presedinte Onorific” al Asociatiei Culturale Les Amis de la France. De precizat cã Universitatea Petrosani a pus umãrul la nasterea acestei asociatii, la cresterea ei, prof. univ. dr. ing. Iosif Andras fiind vicepresedinte, apoi prin sustinerea activã a lector univ.dr. Marius Heljiu, prin proiecte comune cu UP, parteneriate, iar Biblioteca Universitãtii stã la dispozitia Asociatiei pe latura francofonã si nu numai.

Pentru a-si scuza o eventualã stângãcie datoratã emotiei , Simona Manoliu a început anuntul cu un citat sugestiv. “Totul nu e sã te pierzi, ci sã nu te mai regãsesti” – cum spunea Proust, cu mare emotie voi prezenta urmãtorul moment si voi spune ca Albert Camus – “Admiratia este suprema bucurie a întelegerii”, de aceea voi înmâna titlul de Presedinte Onorific al Asociatiei Culturale Les Amis de la France, în semn de recunostintã pentru activitatea deosebitã în domeniul educatiei, al cooperãrii internationale si al dezvoltãrii relatiilor româno-francofone, domnului prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai, rector al Universitãtii Petrosani”.

4-3

“Sunt onorat de acest titlu si la fel de emotionat ca si când as primi o distinctie internationalã. E chiar ceva mai mult…  Acasã este locul unde  recunoasterea, aprecierea sunt mult mai pretioase. Având ocazia sã compar trãirile, aici existã acel “ceva” care te face sã te simti mai împlinit” – ne-a rãspuns Radu Sorin la întrebarea “de ce ati fost asa de marcat de înmânarea acestui titlu?”

Ileana Firtulescu