L-a întâlnit pe stradã, acolo unde cersea si l-a luat acasã. I-a dat o farfurie cu mâncare si de aici a fost doar un pas pânã ce l-a asezat la casa lui. Vorbim despre preotul Iulian Selaje, cel care a ajutat un cersetor venit din Lupeni, la Petrosani, dar care l-a impresionat pentru cã are copii pe care si-i îngrijeste si, de la o simplã farfurie cu mâncare, a ajuns sã îi repare locuinta, sã îi construiascã o sobã si sã îi facã practic un cãmin. Iar cersetorul promite acum cã se va îndrepta.

„Ceream mila unuia si a altuia si asa l-am cunoscut pe pãrinte. A fost într-o duminicã si l-am zãrit intrând la farmacie si i-am zis sã îmi dea de mâncare. Dânsul m-a luat acasã la dumnealui, dupã aceea a venit la noi aici si, când a vãzut cum arãta casa, fãrã acoperis, fãrã usi, a spus cã o sã ne ajute”, spune Gabriel Kalo.

1-1

Si asa a si fãcut. Pãrintele Iulian Selaje a mers, la rândul sãu, din usã în usã, a vorbit cu enoriasii sãi si le-a cerut sprijin si, dacã v-ati întrebat vreodatã unde s-au dus banii pusi cu gânduri bune în cutia milei, aflati cã ei s-au dus în casa unor oameni care chiar aveau nevoie. „Oamenii au fost foarte sãritori. Eu l-am cunoscut pe bãiatul acesta si mi-a atras cumva atentia cã avea grijã de copii. Au venit mai multi oameni sã îl ajute. Azi sunt doar doi la lucru, dar s-a lucrat foarte mult, pentru cã acoperisul era distrus, le ploua în casã.  Nu aveau tavan, doar niste scânduri bãtute în cuie si atunci le-am zis sã le facem acoperisul si o sobã, cã au copii mici. Si, de la acoperis s-au adunat si altele, tavanul, soba, tencuieli si iatã cã am reusit sã le facem un cãmin de pe hornul cãruia iese fum si este cald. Mai e putin si suntem gata”, ne-a mãrturisit Iulian Selaje, preot ortodox din Petrospani.

1-2

Acum, Gabriel spune cã se pune pe carte, cã are doar 4 clase si vrea sã facã ceva mai mult pentru el. Are 30 de ani si nu prea stie cum este sã muncesti, însã, promite cã va fi mai bun si va asculta sfaturile celor de la bisericã. „Dupã scoalã, as vrea sã îmi gãsesc un loc de muncã undeva, pentru cã vreau sã fac ceva pentru copii, sã le ofer ceva. Am mai lucrat la negru, la unul, la altul, dar nu prea m-au plãtit si nici eu nu m-am descurcat. Acum am casã si Îi multumesc Lui Dumnezeu si pãrintelui cã m-au ajutat si nu îmi va mai fi frig nici mie, nici copiilor mei”, a mai spus Gabriel.  Pe acest om îl zãresc multi pe stradã. Cerseste mereu, pentru cã nu are bani sã îsi creascã cei 4 copii mici, pe care îi duce zilnic la scoalã. Oamenii, însã, l-au cam ocolit si multi îl trimit la muncã, asa cum este si normal, însã, pânã ce nu reuseste sã îsi completeze studiile, nu va reusi nimic. Are, spune el ambitie, iar preotul Iulian îl va sustine si chiar i-a spus la plecare sã îi comunice orice problemã cu care se confruntã.

Parohia întreagã îi va fi alãturi si, trebuie sã spunem cã pãrintele Iulian Selaje nu este la prima actiune caritabilã. Din cutia milei, a ajutat sectia de pediatrie a Spitalului de Urgentã din Petrosani si vrea sã le arate oamenilor cã pot fi solidari, indiferent de cauzã, cã trebuie sã ia lucrurile asa cum sunt, sã îi judece mai putin pe cei sãraci si sã le dea ajutorul, atunci când au nevoie. Familia lui Gabriel are acum o casã încãlzitã, iar copiii nu vor mai degera iarna, gratie celor care i-au sãrit în ajutor la bisericã.

Diana Mitrache