Municipiul Vulcan este un exemplu demn de urmat la capitolul încãlzirii institutiilor scolare, în situatia actualã din Valea Jiului. Dacã la scolile din Petrosani, elevii dârdâie în bãnci de mai bine de trei sãptãmâni, în Vulcan copiii stau în tricouri în clase, pentru cã este cald. La fel ca la Petrosani, nici la Vulcan nu functionazã sistemul centralizat de încãlzire, însã faptul cã administratia publicã localã a fost precautã si si-a luat mãsuri de sigurantã, au fãcut ca astãzi toate institutiile scolare si cele publice sã beneficieze de încãlzire.
”Cu câtiva ani în urmã am fost criticat pentru faptul cã nu am asfaltat trotuare ci am ales sã introduc surse alternative de încãlzire la scolile si institutiile publice din Vulcan. Atunci am fãcut proiecte pentru toate scolile, ca pe lângã modernizare fiecare institutie sã aibã montate panouri solare si pompe de cãldurã. Asa se face cã astãzi în situatia în care Termocentrala Paroseni nu distribuie agent termic, în scolile din Vulcan este cãldurã, totul pentru ca elevii sã poatã învãta în conditii optime, pe care noi suntem obligati sã le asigurãm” a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.
Si cum paza bunã trece primejdia rea, administratia publicã localã mai vrea o sursã alternative de încãlzire. Încã din varã s-a lucrat intens la un proiect ce vizeazã montarea de centrale termice pe gaz.
”În vara asta nu am stat cu mâinile în sân ci am introdus a treia sursã de cãldurã, centrale pe gaz. Ne-am gândit cã pot exista situatii în care se pot defecta panourile sau pompele. E, atunci punem în functiune centralele, totul pentru ca în scoli sã nu fie frig iar copiii sã poatã învãta” a adãugat Gherghe Ile. Astfel, cu trei surse alternative de încãlzire, administratia publicã localã, pãrintii dar si elevii sunt linistiti pentru cã indiferent de temperaturile exteriare, în scolile din Vulcan, este cald si bine.
Adina Pãduraru