Timp de trei zile, 14 ambasadori si voluntari pentru Geoparc au participat la un schimb de experientã desfãsurat în Geoparcul International UNESCO Bakony – Balaton din Ungaria.

Ei au fost însotiti de echipa Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, de reprezentanti ai Centrului de Informare Turisticã din comuna Sãlasu de Sus si de doi tineri investitori care doresc sã îsi dezvolte o afacere localã bazatã pe cultivarea lavandei în Tara Hategului.

Pentru ambasadorii Geoparcului a fost prima ocazie de a reprezenta peste hotare, în calitate oficialã, Geoparcul Dinozaurilor, dar si de a întelege mai bine importanta interpretãrii si a ghidajului într-un geoparc pentru a le oferi vizitatorilor o experientã cât mai complexã. Totodatã, ei au avut posibilitatea de a se familiariza si cu conceptul de geodiversitate si reprezentarea sa la suprafata Pãmântului, sub pãmânt si prin intermediul corpurilor ceresti. Delegatia Geoparcului Dinozaurilor a vizitat situl geologic de la Hegyestû, unul dintre cele mai renumite din Ungaria datoritã interpretãrii de peisaj marcat de prezenta vulcanilor care au fost activi în zonã cu cca 8 milioane de ani în urmã. Un alt punct de interes a fost Centrul de vizitare Tapolca, în care ambasadorii si voluntarii au aflat detalii despre fenomenele carstice si au experimentat plimbarea cu barca pe apele lacului subteran dintr-o pesterã situatã sub un oras. La Observatorul astronomic de la Bakonybél, ei s-au familiarizat cu fenomenele astronomice, cu studiul acestora si au putut admira fragmentele de corpuri ceresti ajunse pe Pãmânt. Vizita s-a încheiat pe malul lacului Balaton, la Centrul de vizitare Casa Lavandei din Tihany.

”Fiecare loc e minunat  în felul sãu, dar Geoparcul Bakony – Balaton m-a uimit din toate punctele de vedere, de la peisaje si arhitectura caselor, pânã la cel mai mic detaliu din centrele de vizitare în care am fost. Am remarcat cã s-au investit foarte multi bani în acest geoparc, dar si cã pe teritoriul sãu sunt multe lucruri care au fost pãstrate si conservate de oameni de-a lungul timpului, cum ar fi vulcanul de la Hegyestû sau pestera. Spre deosebire, la noi a trebuit sã readucem totul la viatã pentru a le putea oferi vizitatorilor Geoparcului Dinozaurilor povestea locurilor”, apreciazã Oana Indrecan, ambasador al Geoparcului, elevã la Colegiul National ”I.C.Brãtianu” Hateg.

Acest prim schimb de experientã a însemnat si o modalitate de cunoastere si cooperare în cadrul grupului de ambasadori, dar si o oportunitate de a descoperi si dezvolta noi proiecte în cadrul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.

”Consider cã grupul s-a sudat în aceste trei zile pentru cã am locuit împreunã si am avut parte de o experientã comunã. A fost o ocazie excelentã de a ne dezvolta identitatea de grup, care sã ne permitã sã avem o eficientã mult mai mare în actiunile noastre viitoare. Ca o concluzie, grupul nostru a avansat prin aceastã experientã si aceasta este directia în care trebuie sã ne îndreptãm”, considerã Andrei Dincã, liderul grupului de ambasadori ai Geoparcului, student la Universitatea Babes – Bolyai Cluj. Si reprezentantii geoparcului maghiar au fost încântati de întâlnirea cu tinerii ambasadori ai Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.

”Am fost foarte bucurosi sã-i întâlnim si sã îi gãzduim pe Ambasadorii Geoparcului. Toti sunt foarte simpatici, deschisi, curiosi si entuziasti. Pentru mine, întâlnirea cu tinerii din România a fost o experientã minunatã. Sperãm ca, pe viitor, sã dezvoltãm proiecte comune care sã îi ajute pe tinerii din cele douã geoparcuri sã se cunoascã si sã colaboreze”, afirmã Korbély Barnabás, coordonatorul Geoparcului International UNESCO Bakony – Balaton. Ambasadorii Geoparcului este un grup de tineri voluntari, constituit în cadrul proiectului cu acelasi nume, derulat în aceastã varã de Asociatia Geomedia. În urma cursurilor de formare absolvite în cadrul proiectului, ambasadorii au rolul de a reprezenta si de a promova Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului la nivel local, judetean, national si international. Pe parcursul verii, ambasadorii au avut posibilitatea de a-si pune în valoare cunostintele dobândite si în cadrul altor proiecte educationale derulate în Geoparc, precum ”Educatie în Geoparc cu Andi Andezit” si ”Banca de EcoInvestitii în Educatie”  dar si la evenimente majore, asa cum au fost Festivalul Dinozaurilor sau Ziua Vulcanilor.

Adina Popa