Pornim la drum. Spre un templu al sportului mondial. Cu metroul din centrul Madrid-ului vreo trei statii. Acolo, undeva pe Paseo de la Castellana, in districtul Chamartin, apare monumentala constructie: stadionul Santiago Bernabeu, cel care va da cea mai fabuloasa echipa a lumii, Real Madrid. Un Real Madrid nascut in 1902, dar care joaca pe cest stadion in 1947, de cand a fost dat in folosinta.
Spectaculozitatea povestii stadionului “Santiago Bernabeu” porneste de la intrare, cuvintele fiind spectaculos, impresionant, grandios, unic. Vizitarea acestui loc fabulous este o experienta ce nu o poti trai nici unde altundeva in lume, in materie de baza sportiva. Extins si renovat in mai multe perioade de timp – 1953, 1982, 1992, 1994, 2001 – el a ajuns la dimensiunea povestii noastre in 2016, la acel templu al sportului mondial cu o capacitate de 81.000 de locuri, cu o serie de utilitati aflate la cel mai inalt standard.
Turul grandiosului stadion incepe de la cel mai inalt punct, inelul cel mai de sus acolo unde panorama este de-a dreptul impresionanta…
Real Madrid Trofee
11 titluri de campioni ai Europei
3 titluri de campioni intercontinental
1 titlu Supercupa Europei
2 titluri de Cupa UEFA
32 titluri de campioni ai Spaniei
19 Cupe al Spaniei
8 Super Cupa Spaniei
Sala Trofeelor este cea care taie respiratia oricarui vizitator, fie el cunoscator sau nu de fotbal. Un loc interactiv, cu acces vizual si audio la informatii si imagini, dar si sunete din transmisii radio-tv, face deliciul vizitatorilor.
Obiecte, documente, trofee, fotografii, imagini video pe ecrane gigantic, iti taie rasuflarea, transpunandu-te intr-un timp al marilor evenimente ale echipei Real Madrid. Un Real Madrid care i-a avut in componenta pe Di Stefano, Kopa, Gento, Puskas, Butragueno, Raul Gonzalez, Roberto Carlos, Zidane, Casillas, Beckham, Cristiano Ronaldo, aflati la loc de cinste in Sala Trofeelor.
Ajuns in Sala Senzatiilor, patrunzi intradevar intr-o lume virtuala, unde bataile inimii se accentueaza auzind acordurile imnului echipei Real Madrid.
Aici pot fi admirate, intr-o stare emotionanta de nedescris, pe ecrane imense, faze spectaculoase din meciurile echipei, din trecut si din prezent.
Prin sisteme de tehnica video si audio, poti accesa date si informatii despre jucatorii echipei. Pe unul dintre ecrane, cu o harta a lumii, apar numele fotbalistilor din toate tarile care au jucat la Real Madrid, aici regasindu-l si pe Gheorghe Hagi, component al Real-ului in perioada 1990-1992.
Iesind din salile de prezentare a istoriei echipe Real Madrid, ajungem pe terenul de joc. O imensa suprafata de gazon impecabil cu miros de iarba proaspata, un alt martor al celor care au calcat aici de-a lungul timpului.
Suprafata de joc este un perimetru de iarba , unde “legendele albe” au cunoscut atatea victorii in ultimii 70 de ani.
Tot in acesta zona se afla si cea mai exclusivista parte a stadionului “Santiago Bernabeu”, rezervata autoritoritatilor si invitatilor speciali, asa-numita Loja Prezidentiala. Tunelul de acces al jucatorilor spre terenul de joc, bancile de rezerva, fac si ele parte din componenta spectaculoasa a locului.
Fara indoiala, vestiarele jucatorilor au si ele o componenta emotionala aparte. Aici, de-a lungul anilor, sudoarea si emotiile s-au amestecat intr-un soi de traire speciala, legata de incarcatura marilor meciuri. Aici, in zona vestiarelor, au pasit si echipele romanesti Dinamo, Steaua, “Poli” Timisoara, F.C. Arges sau F.C. Baia Mare. Acum, aici troneaza imginile jucatorilor lui Real Madrid 2016, Navas, Pepe, Marcello, Cristiano Ronaldo, Carvajal, Benzema, Bale si ceilalti.
Ca orice club care se respecta, cu atat mai mult Real Madrid, Sala de conferinte de presa se afla si ea la un inalt nivel. Aici este locul unde dupa meci, urmeaza un alt… meci, cel al antrenorilor si al jucatorilor cu reprezentantii presei.
In plan media, Real Madrid acorda o deosebita atentie promovarii imaginii. Echipa are un post de televiziune ce emite 20 de ore pe zi, in care sunt preznetate rezumate complete, imagini din culisele echipei, interviuri, reportaje, moment retrospective, printre moderator fiind si fostul jucator Roberto Carlos.
In fine, un tot unitar precum stadionul “Santiago Bernabeu” – Real Madrid nu se putea incheia fara existenta unui magazin de prezentare. Este locul unde trebuie sa fii bine dotat cu euro, tentatiile, la fel ca si preturile, sunt destul de mari. Dar, merita, un suvenir de la cea mai titrata echipa a lumii, nu poate fi decat o incheiere rotunda a unui tur prin istorie si prezent, acolo pe “Santiago Bernabeu”. Acasa la Real Madrid.
UN ROMAN LA REAL MADRID
Imediat dupa revolutia din 1989, internationalul Gheorghe Hagi a parasit fotbalul romanesc. El a semnat in 1990 pentru Real Madrid, echipa la care a jucat doua sezoane, pana in 1992. El a plecat de la Steaua (avea 25 de ani) pentru suma de 4.000.000 dolari, fiind la accel moment cel mai scump jucator din istorie cumparat de Real Madrid. I-a avut ca antrenori pe John Toshack, Alfredo Di Stefano si Radomir Antic, iar printre coechipieri, pe Michel Butragueno sau Hierro. In campionatul 1990/91, in meciul Real Madrid – Osasuna Pamplona, Hagi a marcat de la mijlocul terenului, fiind votat de cititorii ziarului „Marca” cel mai spectaculos gol marcat de la mare distanta.
Echipe romanesti contra Real Madrid
De-a lungul existentei competitiilor internationale inter-cluburi, mai multe echipe din Romania au jucat contra celor de la Real Madrid, evident si pe stadionul „Santiago Bernabeu”.
Dinamo Bucuresti a deschis seria acestor intalniri, in editia 1963-1964 a C.C.E., cu doua infrangeri 1-3 si 3-5. Era generatia lui Cornel Popa, Nunweiller III, Gica Ene, Piti Varga sau Titi Fratila versus Santamaria, Amancio, Di Stefano, Puskas, Gento.
F.C. Arges Pitesti va juca in editia 1972-1973 cu Real Madrid in aceeasi competitie, 2-1 si 1-3 la pitesteni evoluand M. Pigulea, R. Vlad, I. Barbu sau Dobrin, madrilenii avandu-i pe Pirri, Zocco, Armancio, Jose Luis, Gento.
F.C. Baia Mare va juca in Cupa Cupelor impotriva lui Real Madrid in sezonul 1981-1982, 0-0 acasa si 2-5 la Madrid, maramuresenii avandu-i in echipa pe L. Balan, Buzgau, Koller, Tulba sau Rozsnyai, la spanioli jucand Cunningham , Stielike, Camacho, Gallego, Juanito sau Santillana.
Steaua Bucuresti are performanta de a fi infruntat-o pe Real Madrid in doua momente. Odata in 1986, un turneu amical numit Trofeul Santiago Bernabeu, 0-4 cu Real Madrid si in Liga Campionilor in sezonul 2006-2007, 1-4 la Bucuresti (gol Vali Badea) si 0-1 la Madrid, la Bucuresti evoluand D. Goian, Ghionea, Bostina, Dica sau V. Badea, iar la spanioli Casillas, Canavaro, Roberto Carlos, Raul, Van Nisterooy, Sergio Ramos sau Guti.
„Poli” Timisoara a jucat cu Real madrid in Cupa U.E.F.A. in editia 1992-1993, 1-1 la Timisoara, 0-4 la Madrid.
1982 Real M. – F.C. Baia Mare 5-2
1992 – Real M. – Poli Timisoara 4-0
1986 – Real M. – Steaua 4-0
13 MARCATORI ROMANI IMPOTRIVA REAL-ULUI
Iata-i pe cei 13 jucatori care au marcat pentru echipele romanesti in cupele europene impotiva lui Real Madrid : Tarcovnicu, Nunweiller III, Fratila, Parcalab, (M. Lucescu, Satmareanu II (Dinamo), Dobrin, Prepurgel, C. Radu (F.C. Arges), Koller, Buzgau (F.C. Baia Mare) si Cuc („Poli” Timisoara) si Vali Badea (Steaua).
SANTIAGO BERNABEU L-A AVUT PE DOBRIN LA REAL MADRID!
La meciul din 1972, disputat la Pitesti, F.C. Arges a invins Real-ul cu 2-1, fiind mica victorie a unei echipe romanesti impotriva madrilenilor. La acel meci, Dobrin a marcat un gol, fiind jucatorul care a facut senzatie cu driblingurile sale. Dupa meci, presedintele Real-ului de atunci, Santiago Bernabeu, si-a exprimat dorinta de a-l cumpara pe Dobrin. Dar Partidul Comunist Romin s-a opus.
PRIMUL MECI ROMANESC PE „SANTIAGO BERNABEU”
Pe 18 nov. 1963, pe stadionul „Chamartin” (numele anterior la stadionului), Dinamo Bucuresti juca in turul 2 al C.C.E. impotriva celor de la Real Madrid, fiind prima prezenta romaneasca.
Cupa Campionilor Europeni – turul 2
Real Madrid – Dinamo 5-3 (2-1)
Marcatori: Ruiz (4), Di Stefano (20), Zoco (60), Puskas (63p)/ Nunweiller III (27), Fratila (49), Parcalab (71 – penalty)
Real: Araquistan – Pachin, Santamaria, Casado – L. Muller, Zocco – Amancio, Felix Ruiz, Di Stefano, Puskas, Gento.
Antrenor: Miguel Mu-oz Mozun.
Dinamo: Datcu – C. Popa, I. Nunweiller III, D. Ivan – E. Petru, V. Nunweiller IV – Parcalab, C. Fratila, Gh. Ene II, C. Stefan, Unguroiu.
Antrenor: Traian Ionescu
Data: 18.11.1963;
Stadion: „Santiago Bernabeu” – Madrid;
Spectatori: 90.000;
Arbitru: Jonni (Italia)
In tur: 3-1
Reportaj realizat de GENU TUTU