Puteai sã îi numeri pe degete pe cei care au ajuns joi la prima orã la agentia localã, mai mult împinsi de ideea cã rãmân fãrã somaj. Sunt tineri care au terminat un liceu, dar care încã nu si-au gãsit de lucru si nici nu îsi vor gãsi în curând.

Niciun tânãr nu a fost angajat la aceastã editie a Bursei locurilor de muncã dedicatã absolventilor. Asta, desi au fost nu mai putin de 8 angajatori, care au oferit locuri de muncã tinerilor, iar cei de la agentia localã din Petrosani au apreciat cã s-ar preta pentru studiile lor.

„Avem 8 agenti economici prezenti. Eu consider este destul de bine, dar, din pãcate, numãrul de absolventi prezenti este foarte redus, desi au fost informati, au luat la cunostintã, sub semnãturã, cã organizãm o bursã special pentru ei. Ba mai mult, înainte de a deschide bursa, am avut si surpiza sã fim întrebati dacã aici se fac actele pentru ajutoare sociale. Da, asta este ceva normal, pentru cã persoanele care primesc ajutoare sociale sunt foarte putin interesate de un loc de muncã, din pãcate ”, a declarat Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani. Au fost si tineri care au venit si ei si-au cãutat de lucru. 11 dintre ei si-au depus CV-urile si urmeazã sã fie chemati la interviu. Printre ei si un tânãr care a terminat un liceu si spune cã se pricepe la informaticã.

„Am tot cãutat, dar sunt locuri de muncã si chiar as dori, dar momentan, rãmâne sã revin cu un CV. Am terminat  Liceul de Informaticã, dar încã nu mi-am gãsit ceva. As vrea sã merg pe domeniul legat de infirmaticã, la un calculator”, a spus tânãrul, care crede cã va reusi sã fie admis pe un post în care are nevoie de cunostinte în informaticã, pentru a mânui un banc de lucru. Altii, însã, nu au fost mai norocosi si spun cã mai încearcã, dupã ce vor absolvi si cursuri de calificare. „Nu mi-am gãsit. Cãutam ceva pentru coafezã. Nu am gãsit. Fac deocamdatã niste cursuri si apoi o sã mai vãd. Eu abia am terminat liceul si m-am înscris la cursuri special pentru coafor si apoi mã gândesc cã îmi gãsesc de lucru”, a spus o tânãrã din Petrosani.

Bursa de acum nu a fost un succes, ba mai mult, tinerii care au venit nu prea au gãsit ce se gândeau ei cã ar vrea, în timp ce altii nicin nu s-au deranjat sã vinã la bursã. În aceastã toamnã, spre deosebire de alti ani, numãrul tinerilor care  si-au întocmit dosare ca sã ia somaj este destul de scãzut si cei de la agentia localã de la Petrosani spun cã sunt sub 100 de dosare.

Diana Mitrache