Hunedoara se afla pe lista judetelor care nu respecta prevederile legale privind regimul produselor de protectie a plantelor. Vorbim despre o actiune desfasurata la nivel de IGPR, de politistii de la structurile de arme, explozivi si substante periculoase, in colaborare ci specialisti ai Garzii de Mediu, Inspectoratelor Teritoriale de Munca si din unitati fitosanitare.

Actiunea s-a desfasurat in municipiul Bucuresti, precum si in judetele Alba, Bistrita Nasaud, Brasov, Caras Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Salaj, Sibiu, Suceava, Valcea si Vrancea.

In cadrul acestei actiuni, politistii au verificat modul in care s-au respectat prevederile legislatiei in vigoare de catre agentii economici inregistrati sau autorizati sa efectueze operatiuni cu produse de protectie a plantelor, precum si a altor nereguli ce pot prezenta riscuri pentru sanatatea populatiei si mediul inconjurator. Astfel, au fost efectuate verificari si controale la 758 de agenti economici care efectuau operatiuni cu acest tip de produse.

„In urma activitatilor desfasurate, sub coordonarea serviciului de linie din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.G.P.R., politistii au depistat 52 de infractiuni, dintre care 42 prevazute de OUG 195/2005 privind protectia mediului, 6 infractiuni prevazute de Legea 360/2003 privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase, modificata si 4 infractiuni prevazute in legi speciale.

De comiterea acestora, sunt suspectate 47 de persoane”, au declarat reprezentantii IGPR.

Totodata, au fost indisponibilizate, in vederea confiscarii, 773,468 kg. si 1508,24 litri diverse produse de protectie a plantelor. In cadrul actiunii au fost aplicate 74 de sanctiuni contraventionale in valoare de 106.400 lei.

Carmen Cosman