Doi fosti profesori din Germania, acum voluntari în cadrul unui proiect denumit generic „Senior Expert Services”, au venit la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani, au participat la ore si au concluzionat: profesorii prea tin la programa scolarã si nu sunt flexibili.
„Sunt fosti profesori de discipline tehnice si informaticã si au venit sã ne ghideze în procesul de educatie”, spune Ana Maria Cercel, profesoara care a scris proiectul prin care cei doi profesori, acum voluntari, au ajuns sã le dea lectii profesorilor nostri. Metodele lor sunt diferite de ale noastre si nici nu tin mortis sã predea lectiile în ordinea bine stabilitã si de neclintit, iar telefoanele mobile pot fi folosite la orã. Acesta a fost un punct forte, iar cei doi dascãli din Germania, chiar au fãcut o demonstratie la orã.
„Astãzi, am experimentat ceva nou cu ei. Fiecare copil avea un telefon mobil în mânã si le-am arãtat cã le pot folosi pentru lucruri necesare la lectii. Intrã pe internet la orã si cautã. Le au în mânã, de ce sã nu le foloseascã? Ar trebui sã fie lãsati sã le foloseascã în sensul bun al lectiei si dacã nu experimenteazã, nu au cum sã afle noutãti si sã învete mai mult. De aici sunt diferente între ce pot face germanii si cât de restrictivi sunteti la fiecare lectie si poate gãsiti cu inspectorii si Guvernul ceva mai multã flexibilitate”, a spus Thomas Gottfried, profesor din Hamburg, Germania.
Cei doi profesori din Germania spun cã nu ar fi necesar sã tinem la programã cu strictete, iar elevii parcã nu ar avea nevoie de toatã aria curricularã si tocmai acest aspect l-au punctat la vizita din Petrosani.
„Am gãsit curricula, care la scolile de aici este foarte fixã si aveti posibilitatea sã faceti ce facem noi acasã”, a precizat si Detlef Pott, fost profesor în Hamburg. Au intrat la orã, iar profesorii de aici, care i-au invitat, spun cã au cãutat sã învete din experienta lor. Mai mult, chiar vor aplica la orã metodele care li s-au pãrut foarte bune, bineînteles, dupã ce primesc aprobarea Inspectoratului.
„În urma vizitei celor noi, ne alegem cu recomandãrile pe care ni le-au fãcut si pe care le vom transmite Inspectoratului Scolar si Ministerului, în ceea ce priveste utilizarea curriculei scolare. Sperãm ca si la noi sã existe mai mult interes în a-i lãsa profesorilor mai multã libertate la orã”, a spus, la finalul vizitei, Gabriela Rus, director la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani. Profesorii au vizitat atât liceul, cât si scoala generalã nr 2 care apartine aceluiasi colegiu si chiar au fost încântati cã au gãsit acolo elevi care sã vorbeascã bine engleza si chiar germana.
Diana Mitrache