Politicienii, ori se prind mai greu, ori ne iau de prosti. Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, cã sãrãcia este rezultatul coruptiei si al modului în care sunt alocate resursele publice. Bine cã si-a dat seama acum în al 12-lea ceas…
Prezent la o dezbatere pe tema pachetului anti-sãrãcie, Ciolos a declarat cã din punctul sãu de vedere, sãrãcia endemicã este, în primul rând, rezultatul coruptiei, al modului în care folosim si dirijãm resursele publice sau private atunci când ele sunt dirijate de autoritãti publice pentru a crea dezvoltare si pentru a crea dezvoltare durabilã. Mai mult, Ciolos considerã cã pentru eradicarea sãrãciei este nevoie si de modificarea comportamentului cetãtenilor.”Când spunem cã vrem sã eradicãm sãrãcia trebuie sã ne gândim, în primul rând, si la comportamentul nostru, la faptul cã atâta vreme cât n-o sã fim în mãsurã sã trecem peste un comportament care favorizeazã coruptia, nu putem eradica nici sãrãcia într-un mod structurat. Atâta vreme cât ne gândim doar la politici sociale care sã le permitã celor care trãiesc în sãrãcie cronicã sã-si ducã traiul de pe o zi pe alta, cu ajutoare sociale acordate aproape la licitatie în perioada campaniei electorale – cine dã mai mult -, atâta vreme cât trãim cu impresia cã doar prin politici sociale de asistanat, sã spun, putem rezolva probleme (…) nu putem vorbi de solutii viabile. (…)
Cu schimbarea mentalitãtilor, din pãcate nu e suficient sã dãm o ordonantã de urgentã sau o lege, trebuie lucrat, dar cred cã e importantã atitudinea noastrã a tuturor celor care suntem implicati pentru a schimba atitudinea întregii societãti”, a mai spus premierul. Dar nu politicienii sunt cei care sprijinã nemunca prin tot felul de ajutoare sociale? La Agentiile locale de ocupare a fortei de muncã principalii beneficiari ai ajutoarelor sociale sunt cei care sunt nemultumiti de locuri de muncã oferite din cauza salariului care nu corespunde pregãtirii lor profesionale. Dar cum sã fie multumiti sã munceascã dacã acasã, în locuintele sociale unde locuiesc, nu plãtesc utilitãtile, au mâncare gratuitã la cantina socialã si primesc si ajutoare financiare. De ce toate astea? Pentru cã ei sunt si masa de votanti pe care politicienii o folosesc de fiecare datã la alegeri, fie cã sunt locale, ori parlamentare.
Marius Mitrache