PSD pare sigur de victorie la alegerile generale în Valea Jiului. Dar la Petrosani, cel putin, nu se stie cine va face munca de jos – campania electoralã – pentru cã supãrarea generalã a constituit-o punerea pe lista candidatilor pentru Camera Deputatilor a “pupilei” presedintelui PSD Hunedoara, Laurentiu Nistor, – “mercenarul Next Generation” Dacian Ciodaru. Dovezile practicilor cum sã faci bani grei, cum sã “obligi la vot”, cu riscul bulversãrii unei institutii, existã cu subiect si predicat în Raportul de Audit Public, al Universitãtii Petrosani, unde Dacian Ciodaru a fost director administrativ cu bani multi pe mânã. Falsa informatie cã este doctorand, apãrutã sãptãmâna trecutã, a pus gaz pe foc stiindu-se cã acesta a fost dat afarã de douã ori.
Filialele judetene ale partidelor si-au prezentat listele cu cei care vor candida la alegerile parlamentare din luna decembrie, chiar dacã la unele încã se mai lucreazã. Momentul coincine cu circul, scandalul, cercetãrile doctoratelor, mai precis a plagiatelor, iar cei care au obtinut acest titlu parcã se tem atunci când sunt întrebati despre acest lucru. În presa hunedoreanã au apãrut informatii despre candidatii doctori si doctoranzi în diverse domenii. Doctori: ALDE – Dorina Nitã, Nelu Ardelean; PNL – Eleonora Carmen Hãrãu, Dorin Ioan Petrui, Valeriu Butulescu si Petre Lucian Gherman; PSD – Cornel Cristian Resmeritã. Doctoranzi: PNL – Adrian Nicolae David; PSD – Dacian Ciodaru.
Dat afarã de douã ori de la doctorat
Aparitia informatiei, mai ales în ce-l priveste pe “doctorandul” Dacian Ciodaru, “pupila” presedintelui PSD Hunedoara, când nici nu se stinsese revolta unei pãrti a social democratilor pe motiv cã acest controversat lider al tinerilor a fost pus pe lista pentru parlamentare, a fost precum gazul pe foc. De ce? Dacian Ciodaru nu este doctorand la Universitatea Petrosani, ci a fost dat afarã de douã ori “pentru neîndeplinirea sarcinilor de studiu”, lucru confirmat în 2015 de conducãtorul stiintific al acestuia, dar într-o exprimare elegantã pentru sine si pentru protejat (ambele dãti Ciodaru a fost admis la fãrã platã, desi regulile sunt altele). ”Doctoratul din 2007 l-a întrerupt, apoi a fost admis la cel din 2012, dar l-a întrerupt si pe acesta tot din motive de neîndeplinire a sarcinilor” – a precizat prof. univ. dr. ing. Emil Pop, coordonator stiintific de doctorat specializarea Ingineria Sistemelor, UP, cel care a fost invocate a-i fi si acum coordonator.
În Valea Jiului, liderul TSD Hunedoara nu este agreat din cauza “calitãtilor” sale, un fel de mercenar politic neagreat chiar de “mercenarii clasici” din cauza grosolãniilor folosite în actiuni de subminare a propriilor colegi, punând uneori în pericol “penal” chiar filiala PSD – cum a fost ordinul de contracarare a criticilor din presã la adresa PSD, prin care Dacian Ciodaru a înteles virusarea sau blocarea site-urilor ziarelor. Cu toatã sumedenia de “mizerii”, seful sãu de partid, Laurentiu Nistor, încearcã sã-l tot impunã pe unde poate, impuneri care nu i-au prea iesit, dar a bulversat organizatii, precum cea de la Petrosani unde a încercat “sã-l facã” presedinte excutiv secondându-l pe presedintele Ioan Rus.
Posibil manual de fãcut bani si voturi
A urmat scandalul de la Universitatea Petrosani, unde Dacian Ciodaru a lãsat gãuri de miliarde si miliarde de lei vechi, prin inginerii administrative cantinã/cãmine plus achizitii, cât timp a fost director general administrativ al UP, iar nasul sãu rector, inginerii care sperie orice om, chiar si pe cei cu stomac beton dacã lectureazã doar “Sinteza Auditului Public” al Universitãtii Petrosani. Noua conducere a Universitãtii i-a desfãcut contractual de muncã… Se pare cã aceste metode ar fi fost folosite de fostul director Ciodaru pentru obtinerea de bani si voturi pentru PSD si, fireste, pentru sine, lucruri ce pot constiui pentru seful de partid “obligatii” fatã de tânãrul Ciodaru. Câteva exemple pot sta mãrturie… Se cunoaste scandalul autocarelor cu studenti din Republica Moldova, care au fost purtati prin judet votând la sectii din localitãti unde probabil PSD nu stãtea prea bine. De ce au acceptat studetii?
Pãi, subventia pentru plata cãminului era de 140 lei, dar pe lânga acest lucru li s-a dat, ratuit 10mc de apã/persoanã/lunã, de 50 kW/persoanã/lunã, doar cã energia electricã era “fãrã limite” în cãmine pentru cã directorul Ciodaru a gãsit solutia pentru echilibrarea consumului cu veniturile, având în vedere cã partea de cãmine-cantine are statut de autofinantare. Consumul energiei de la cantina studenteascã a fost înregistrat ca fiind consum al corpurilor-clãdirilor didactice. Apoi cei pãsuiti la plata chiriilor ridicã sumele de încasat la alte miliarde de lei, plus cã pentru achizitii servicii si reparatii mult din banii alocati au fost segmentati pentru a se evita licitatiile, astfel firme cu 1-2 angajati aveau si câte 2-3 contracte de miliarde de lei pe lunã. De precizat cã pentru asemenea ractici, de evitare a licitatiilor, CEH a fost “cãlcat” de DNA. De notorietate este chetuirea banilor europeni pe proiectul “Dezvoltarea resurselor umane din învãtãmântul superior pentru utilizarea sistemului e-Learning”, mai precis deconturile pe Conferinta si Seminarul care au avut loc la Geaogiu-Bãi. Pentru acest segment din proiect s-a ales o firmã, care a trãit bine cât s-a derulat proiectul, pentru cã în 2015, aceasta are cifra de afacei 0. Deconturile au fost fãcute la preturi aberante, între 250% si 600% mai mari decât cele practicate de locatia respectivã. Sã nu mai vorbim de publicitatea fãcutã la final de proiect, care a fost decontatã generos, dacã tot mai rãmãseserã bani! Si asta în timp ce angajatii în proiect încasau salarii pentru implementare în cuantum aproximativ cuprins între 2.000 si 8.000 ron.
Profesorii universitari au dejucat planurile conducerii PSD-iste
Exemplele pot continua, conform Raportului de Audit, Raport care aratã cã vechea conducere ducea sigur spre prãpastie o întreagã universitate, care acum pe lângã munca pe care o depune pentru punerea pe harta institutiilor de învãtãmânt superior de calitate, cu cadre universitare apreciate în tarã si strãinãtate, se zbate sã rezolve criza economicã în care a bãgat-o fosta conducere administrativã si neamurile sale prin aliantã. De precizat cã la momentul alegerilor noii conduceri a Universitatii Petrosani de anul trecut, PSD Hunedoara, respectiv, presedintele acestei filiale, a sustinut aceeasi conducere mizând pe studentii “plãtiti” prin diverse facilitãti enumerate în acel Raport de Audit si pe faptul cã multe cadre universitare vor lipsi de la a-si da votul neîntelegând care cu care se înhãiteazã pentru a pune la pãmânt aceastã Universitate, desi multi au tras semnale de alarmã, dar care au fost catalogate “lupte interne” si nu dorinta unei unitãti de învãtãmânt respectabilã. PSD-ului nu i-a iesit încercarea, profesorii mobilizându-se exemplar de aceastã datã. Se stie cã la adresa lui Dacian Ciodaru, acum candidat pentru Camera Deputatilor, s-au fãcut sesizãri la organele de cercetare, altele s-au autosesizat în urma materialelor de presã care au citat documente oficiale. Oare se stie cine va face campanie electoralã pentru alegerile din decembrie 2016 pentru PSD, cel putin la Petrosani, de unde provine si unde a “lucrat” Dacian Ciodaru? În judet nu se prea stie de faptele sale pentru cã a lucrat serios sã-si creeze o imagine de tânãr politician plin de elan si initiativã. Fiind pe ultimul loc al listei, nu va prinde Parlamentul, dar sigur va intra în Consiliul Judetean prin locul eliberat de seful sãu care va deveni deputat. Interesant de urmãrit…
Ileana Firtulescu