Se stabileste locatia în care va functiona Unitatea Guvernamentalã de Asistentã Tehnicã, la Universitatea Petrosani. Ordinul privind înfiintarea unitãtii guvernamentale de asistentã tehnicã pentru Valea Jiului a fost semnat încã de sãptãmâna trecutã.acesta va functiona la Universitatea Petrosani, iar acum se identificã locatia unde îsi va desfãsura aceastã unitate activitatea.

“Vom face cu ADI Valea Jiului un parteneriat, iar astfel vrem sã ne implicãm în dezvoltarea localã si regionalã si astfel încercãm sã atragem firme stabile în Valea Jiului. Am conturat locatia împreunã cu Prefectura judetului si cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi si urmeazã sã definitivãm dotarea locatiei. Avem douã variante, cãminul 1 pentru cã este mai aproape de centrul orasului si o variantã în corpul D, dar cel mai probabil locatia va fi în cãminul 1. Asta înseamnã participarea universitãtii la mai multe proiecte”, a declarar Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani. Astfel, una din solutiile identificate este înfiintarea unei unitãti guvernamentale de asistentã tehnicã astfel încât aceasta sã vinã în  sprijinul autoritãtilor locale în procesul de scriere a proiectelor de dezvoltare.

„Am venit sã validãm cu comunitãtile locale solutiile care le-am pregãtit pentru aceste zone de interventie. Am fost capabili la nivelul cancelariei primului  ministru, împreunã cu Ministerul Dezvoltãrii Regionale si cu Ministerul Fondurilor Europene sã purtãm discutiile cu toate institutiile responsabile si autoritãtile de management care gestioneazã programele de finantare fie europene, fie cele de la bugetul national, astfel încât sã structurãm un mecanism care sã vinã în sprijinul autoritãtilor locale în  accesarea acestor fonduri.  Valea Jiului, Rosia Montanã si zonele  marginale din sud-estul Moldovei au fost o  prioritate guvernamentalã. Acordul de parteneriat încheiat cu Comisia Europeanã pentru exercitiul financiar 2014-2020 ne permite sã gândim astfel de planuri integrate pentru zonele cu risc ridicat de sãrãcie. Aceste zone sunt probleme sociale si economice acute, dar vrem sã ne concentrãm interventia noastrã în zone cât mai clar delimitate pentru a putea fi cât mai eficienti”, a declarat Ionel Dancã, consilierul premierului Dacian Ciolos, la vizita de la Petrosani din luna septembrie.

Dupã realizarea acestei unitãti, Valea Jiului, dar si celelalte regiuni defavorizate din tarã vor putea beneficia de fonduri pentru dezvoltare cu prioritate. Se vor aloca bani în mod special pentru aceste zone. Zeci de milioane de euro ar putea fi puse la dispozitia celor trei regiuni defavorizate, însã trebuie doar elaborate proiectele, iar acestea trebuie sã fie conforme cu normele europene.

Monika BACIU