Joi, 13 octombrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinta la apelurile fãcute de toate pãrtile contestând astfel decizia primei instante în dosarul politistilor din Deva, care au bãtut un tânãr pânã i-a explodat un rinichi. Cei doi politisti au fost condamnati la câte trei ani închisoare cu suspendare plus daune. În apel s-a cerut „condamnarea la pedeapsa cu executare si condamnarea pe ambele fapte (purtare si cercetare abuzivã), în plus, nu aveau dreptul sã cerceteze, si-au încalcat atributiile si au fãcut cercetarea împreunã cu colegii lor; IPJ Hunedoara sã rãspundã în solidar cu inculpatii. S-a precizat si problema presiunilor pentru favorizarea politistilor inculpati”…

În luna februarie 2014, Cronica Vãii Jiului publica din rechizitoriul unui caz urât, în care doi politisti de la Deva au nenorocit un tânãr din Petrila – Ionut Puian, de 19 ani – pe care l-au bãtut încât i-a explodat rinichiul. Diagnosticul aflat la dosar era ”hernie macroscopicã dupã contuzionarea cranio facialã, toraco lombarã si abdominalã. În urma investigatiilor de specialitate s-a confirmat diagnosticul de rupturã renalã (explozie renalã)/hematom în regiunea lombarã, hematurie, fiind necesarã interventia chirurgicalã de urgentã pentru extirparea rinichiului drept”.

Acest lucru s-a întâmplat în noiembrie 2009. Politistilor, care i-au pus viata în pericol tânãrului, li s-a fãcut plângere la Parchetul Militar de pe lângã Tribunalul Militar Timisoara-Craiova…  Dosarul s-a plimbat mult, iar în ianuarie 2014 rechizitoriul a fost încheiat si urma judecarea a doi politisti, respectiv Cicodeicã Sebastian Adrian si Moldovan Ioan Horatiu, ambii agenti ai politiei judiciare din cadrul Politiei Municipale Deva, pentru cercetare abuzivã si purtare abuzivã. Un al treilea, Ghilea Constantin a primit o amendã administrativã de 500 lei.  Toti au fost scosi de sub urmãrire penalã pentru tentativã de omor considerându-se cã nu asta a fost intentia si au fost trimisi în judecatã pentru cercetare abuzivã si purtare abuzivã.

A urmat procesul, iar în data de 13 octombrie 2015, Tribunalul Hunedoara a dat sentinta – câte trei ani închisoare pentru sãvârsirea infractiunii de purtare abuzivã cu ” suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei închisorii aplicatã inculpatilor Ciocodeicã Sebastian Adrian si Moldovan Ioan Horatiu, pe durata unui termen de încercare de 5 ani (…) obligã inculpatii Ciocodeicã Sebastian Adrian si Moldovan Ioan Horatiu în solidar cu partea responsabilã civilmente I.P.J Hunedoara la plata sumei de 200.000 lei cãtre partea civilã Puian Ionut, cu titlu de daune morale”.

Pedeapsa politistilor bãtãusi datã de instanta de judecatã este consideratã ca fiind o încurajare a acestui gen de fapte, victima acestei agresiuni, Ionut Puian, considerând cã întreg procesul a fost o bãtaie de joc…

Ca urmare, si victima, dar si Parchetul au fãcut  recurs/apel, la Curtea de Apel Alba Iulia care a rãmas în pronuntare pentru joi, 13 octombrie 2016.

Procurorul de fond si reclamantul au cerut “condamnarea la pedeapsa cu executare si condamnarea pe ambele fapte, în plus, nu aveau dreptul sã cerceteze, si-au încalcat atributiile si au fãcut cercetarea împreunã cu colegii lor. Au cerut ca IPJ Hunedoara sã rãspundã în solidar cu inculpatii. S-a precizat si problema presiunilor puse prin fabricarea de dosare pentru constrângere, sã retrag plângerea împotriva lor. La momentul ridicãrii de politie, eu nu aveam calitatea de învinuit sau suspect, ci de martor si cã nu mi s-a acordat dreptul la apãrare…” – a declarat Ionut Puian, în timp ce astepta sentinta Curtii de Apel Alba.

”Avansat în grad pentru merite deosebite, probabil pentru cã bate bine”

”Dupã suferinta prin care am trecut, fiind la un pas de moarte pe masa de operatie din cauza abuzurilor fãcute de ei, plus cã mi s-au încãlcat drepturile la apãrare, la asistentã medicalã fiind purtat ca ultimul gunoi cu masina lor când legea spune clar cã trebuia sã cheme salvarea sã mi se acorde asistentã medicalã, dupã câte umilinte am îndurat din cauza lor, pedeapsa este una foarte micã. Dar cum au fãcut presiuni pe procuroarea, care se ocupa de caz din 2010, prin diferiti colegi sã intervinã pe lângã ea sã îi scoatã basma curatã, sunt ferm convins cã si în momentul de fatã se procedeazã la fel. Timp de 6 ani am fost batjocorit umilit termen de termen, infãtisare de infãtisare la judecãtorie.

Sunt foarte dezamãgit de justitia din judetul Hunedoara. Pedeapsa aplicatã este una foarte micã dupã fapta care au sãvârsit-o. Mi-au pus viata în pericol, dar asta n-a contat. Iar institutia i-a tinut în brate, n-a luat nici o mãsurã împotriva lor, ba mai mult pe unul dintre ei l-a avansat în grad pentru merite deosebite (probabil pentru cã bate bine).

Si pe tot parcursul procesului s-au sustras cercetãrii, au tergiversat, tãrãgãnat cu tot felul de mãgãrii si nimeni nu le-a fãcut nimic. Ba mai mult, pe toatã perioada derulãrii procesului au sfidat instanta si procurorul si au amenintat tot timpul cã fac apel, cã fac recurs etc. Nici mãcar un minut nu au încercat sã demonstreze cã sunt nevinovati, doar au mintit si atât. Nici Parchetul n-a avut pe toatã perioada asta nici mãcar o obiectiune, ba mai mult doamna de la Ministerul Public cerea scoaterea institutiei (IPJ) de sub rãspundere. Pe parcursul acestor ani au fost presiuni din toate pãrtile fãcute de acesti politisti smecheri, implicit de la Universitatea Petrosani unde tatãl unuia din inculpati este profesor, respectiv Ciocodeicã. Am ajuns si ziua în care în loc sã se facã dreptate, am primit o bãtaie de joc, pentru cã au demostrat cã în tot procesul am fost bãtaie de joc pentru ei”- a declarat, la momentul sentintei de la prima instantã, 2015, Ionut Puian, rãmas cu încadrare cu grad de handicap, ”deficientã functionalã accentuatã”, în urma bãtãiilor aplicate de politisti.

În loc sã aplice legea, au aplicat pumni si picioare pânã au nenorocit un tânãr

Care au fost „metodele” politistilor, demne de un film cu bãieti de cartier, folosite în noiembrie 2009, scrie în rechizitoriul Parchetului: Prinsi prin Deva, la furat benzinã pentru a se întoarce acasã, 5 tineri – trei au rãmas în masina cu care s-au deplasat, printre care se afla si Ionut Puian, iar doi au pornit printre blocuri cu recipinte în mânã – au fost prinsi si dusi la Politia Deva. Aici s-au derulat procedurile în asemenea situatii, dupã care…

3-1

”În timp ce acesta din urmã (ofiterul /-n.n.) prin citire i-a adus la cunostintã drepturile procesuale, partea vãtãmatã si-a manifestat dorinta de a fi asistatã la audiere de cãtre un avocat, moment în care învinuitul Ciocodeicã Sebastian Adrian l-a lovit cu pumnul în zona temporalã stânga. Imediat, a fost lovit si de cãtre învinuitul Moldovan Ioan Horatiu cu piciorul în spate, lovituri în urma cãrora partea vãtãmatã a cãzut de pe scaun pe pardosealã, unde cei doi au continuat sã-i aplice lovituri cu picioarele. Dupã ce si-a pierdut cunostinta, învinuitul Ciocodeicã Sebastian Adrian a ridicat partea vãtãmatã, a asezat-o pe scaun, dupã care i-a cerut sã scrie o declaratie dupã dictare, lucru pe care acesta, în conditiile date,  l-a fãcut (. ..)”- scrie în rechizitoriul întocmit de Parchet.

Lui Ionut Puian i s-a fãcut rãu si a fost dus la Spitalul Judetean de Urgentã Hunedoara-Deva, unde s-a constatat cã are colicã renalã dreaptã cu recomandarea de a fi internat la Urologie. A fost adus iar la Politie, unde a dat altã declaratie în formã olografã, fãrã sã fie asistat de avocat, ceilalti au fost asistati de avocati din oficiu, în care i s-a sugerat sã scrie cã i-a fost rãu de dinainte de incident ”…aceasta în mod evident, în vederea inducerii ideii cã starea în care se afla acesta, nu se datora agresiunilor exercitate de cãtre învinuiti…”, ba mai mult i s-a sugerat sã scrie cã ar fi fost implicat într-o altercatie cu celelalte persoane suspecte…

Doar cã lui Ionut Puian i s-a fãcut, din nou, rãu si pe la ora 21,00, a fost dus la acelasi spital, unde a fost internat. A doua zi dimineata, sub pretext cã trebuie ca suspectul Puian sã le dea cheile masinii, s-au deplasat la spital si… s-au întors cu tânãrul la Politie. S-a procedat la externare  ”desi în conditiile date era contraindicatã”…

În aceeasi zi, ajuns la Petrosani, pãrintii bãiatului l-au dus la Spitalul de Urgentã Petrosani, unde a fost internat cu diagnosticul, citãm din rechizitoriu – ”hernie macroscopicã dupã contuzionarea cranio facialã, toraco lombarã si abdominalã. În urma investigatiilor de specialitate s-a confirmat diagnosticul de rupturã renalã (explozie renalã)/hematom în regiunea lombarã, hematurie, fiind necesarã interventia chirurgicalã de urgentã pentru extirparea rinichiului drept”.  Ca urmare, viata lui Ionut Puian a fost pusã în primejdie pentru cã a avusese ”o atitudine refractarã de necooperare”…. Existã si un certificat de încadrare cu grad de handicap, cu deficientã functionalã accentuatã.

Din rechizitoriu mai aflãm cã s-a procedat, cu respectarea dispozitiilor legale, la interceptarea convorbirilor a trei politisti învinuiti si s-a constatat cã unul dintre acestia dorea sã intre în contact cu procurorul si era preocupat de încadrarea juridicã a faptei sale. Dacã Spitalul Judetean Hunedoara nu si-a precizat pozitia, conform rechizitoriului, Spitalul de Urgentã Petrosani s-a constituit în parte civilã în cauzã cu suma de 3.734,54 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de internarea pãrtii vãtãmate.

Pentru toate acestea, politistii au fost condamnati de Tribunalul Hunedoara la ”3 ani închisoare, sub aspectul sãvârsirii infractiunii de purtare abuzivã” dar  ”(…) dispune suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei închisorii aplicatã inculpatilor Ciocodeicã Sebastian Adrian si Moldovan Ioan Horatiu, pe durata unui termen de încercare de 5 ani”, cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

La un an de la apel, Curtea de la Alba Iulia a stabilit sã se pronunte cu privire la contestarea primei sentinte, joi, 13 octombrie 2016.

Curtea de Apel Alba a dat solutia

Curtea de Apel Alba Iulia, Hotarare  882/2016/13.10.2016 – Solutia pe scurt:
Admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Deva si partea civila Puian Ionut impotriva sentintei penale nr.1142/13.10.2015 pronuntata de Judecatoria Deva in dosar penal nr.560/97/2014. Desfiinteaza sentinta penala atacata in ce priveste: – modalitatea de executare a pedepselor aplicate inculpatilor Moldovan Ioan Horatiu si Ciocodeica Sebastian Adrian – cuantumul daunelor morale stabilite in favoarea partii civile Puian Ionut – cuantumul cheltuielilor judiciare acordate partii civile Puian Ionut in fata instantei de fond Procedand la o noua judecata in aceste limite:
I. In baza art. 86/1 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. dispune suspendarea executarii sub supraveghere a pedepselor de cate 3 ani inchisoare aplicate inculpatilor Moldovan Ioan Horatiu si Ciocodeica Sebastian Adrian pe durata unor termene de incercare de 6 ani, potrivit dispozitiilor art. 86/2 C.pen. Atrage atentia inculpatilor asupra consecintelor prevazute de art. 86/4 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. In baza art. 71 al.5 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. suspenda executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatilor pe durata suspendarii sub supraveghere a pedepselor. In baza art. 86/3 C.pen. din 1969 cu aplicarea art.5 C.pen. ,pe durata termenului de incercare inculpatii Moldovan Ioan Horatiu si Ciocodeica Sebastian Adrian trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
– sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Hunedoara, la datele fixate de catre acesta
– sa anunte in prealabil orice schimbare de domiciliu,resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea
– sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca
– sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lor de existenta.
II. Majoreaza de la 200.000 lei la 225.000 lei daunele morale stabilite in favoarea partii civile Puian Ionut.
III. Majoreaza cheltuielile judiciare acordate partii civile Puian Ionut de la 2000 lei la 4000 lei. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate.
Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatii: Moldovan Ioan Horatiu si Ciocodeica Sebastian Adrian si partea responsabila civilmente Inspectoratul de Politie al Judetului Hunedoara impotriva aceleiasi sentinte penale. In baza art. 275 al.2 C.pr.pen. obliga pe inculpati si pe partea responsabila civilmente sa plateasca statului suma de cate 900 lei cu titlu de cheltuieli judiciare in apel.
In baza art. 276 C.pr.pen. obliga pe inculpati si pe partea responsabila civilmente sa plateasca partii civile Puian Ionut suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare in apel. In baza art.275 al.6 C.pr.pen. onorariile aparatorilor din oficiu in cota procentuala, in cuantum de cate 90 lei pentru fiecare inculpat, vor fi platite din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 13.10.2016.

Ileana Firtulescu