Dupã ce a vândut toatã vara lubenitã de la Dãbuleni, un întreprinzãtor din acest loc a venit la Petrosani cu varzã. Si-a creat si un spatiu propriu, iar administratia pietelor a decis ca, din acest sezon, sã ofere acest spatiu pentru comercializarea en-gross a verzelor pentru murat.

Omul nostru zice cã a mers bine cu lubenita si sperã sã dea lovitura si cu varza, chiar dacã vremea îi este deocamdatã potrivnicã.  „Toatã vara am stat aici, douã luni, cu pepeni. Am amenajat aici, ca sã nu pun jos, o scenã, iar acum stãm, cã vremea e rea.  La lubenite a mers binisor. Acum e a doua zi de când sunt aici si încã nu stiu. Astept sã se învete lumea cu locul, cã nici la lubenite vreo sãptãmânã nu a stiut lumea de locul ãsta, dar acum zic cã va fi bine, ca la lubenitã. Decât sã o dau la en-gross cu un pret de nimic, mai bine aici si mãcar scot motorina si ceva în plus”, spune comerciantul din Dãbuleni. Oamenii stau în masini, camuflati si lasã doar portbagajul masinilor deschis, asa încât sã îsi atragã cumpãrãtorii. Un leu kilogramul, cu atît se vinde, dar, pentru cã abia s-au mutat la noua locatie, sunt si vânzãtori care  spun cã lumea încã nu a venit sã cumpere.

„Mege prost de tot, dupã câtã muncã am bãgat. Cu un leu dau kilogramul, dar nu merge vânzarea deloc. Stau în ploaie aici cu varza, de ieri, dar încã nu merge. Rãmân pânã termin, cã am adus 800 de kg, sau cam o tonã, dar mã tem cã ploaia sã nu facã ceva rãu, cã a început sã o crape”, îsi exprimã îngrijorarea un alt comerciant.

Noua locatie a fost aleasã pe drumul national, la intrarea dinspre Deva în Petrosani, în zona denumitã Piata Victoriei, pentru cã în piatã nu mai era loc si de acesti comercianti cu multã marfã. În plus, în perioada urmãtoare sunt asteptati comercianti si din alte zone. „Este un spatiu retras si foarte bun pentru comercializarea în cantitãti mai mari. Am directionat comerciantii spre Piata Victoriei, deoarece existã posibilitatea sã vinã si mai multi.  Acum avem de la Doj, din Calafat, dar si-au mai anuntat intentia alti 4 de acolo, plus din zona Gorjului, de unde vin foarte multi”, a declarat Sorin Cretu, seful pietei Petrosani. Ploaia este deocamdatã un impediment pentru comercianti, dar toti îsi pun speranta cã va trece si pretul este unul bun pentru cei care vor sã cumpere varzã pentru murat.

Diana Mitrache